Κυρώσεις εις βάρος του Πατριάρχη Κύριλλου προτείνουν τα νέα μέτρα που εξετάζει η ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχη Κύριλλου, στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο στο οποίο είχε σήμερα πρόσβαση το AFP.
Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς Ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.
«Επί μακρόν σύμμαχος του Πούτιν ο Κύριλλος»
Πάνω από 1.000 πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».
Ο Πατριάρχης Κύριλλος, «ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.
Ο 75χρονος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος -κατά κόσμον Βλαντίμιρ Μιχαήλοβις Γκουντάγιεφ- που φημολογείται ότι είχε συνδεθεί με την KGB στα νιάτα του, έχει αυξήσει τα κηρύγματά του που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε κήρυγμά του στις 27 Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών είχε βάλει πλάτη στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως αποκαλούν στη Ρωσία τον πόλεμο, προσδίδοντάς της, μάλιστα, μεταφυσική διάσταση και προειδοποίησε το ποίμνιό του ότι το τίμημα της συμμετοχής στον δυτικό κόσμο του καταναλωτισμού και των ελευθεριών ήταν να συναινέσουν στη διοργάνωση παρελάσεων gay pride.
«Μπήκαμε σε μια μάχη που δεν έχουν μόνον φυσική, αλλά και μεταφυσική σημασία», είχε πει ο Κύριλλος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «θαύμα του Θεού» την εκλογική νίκη του Πούτιν το 2012. Και έκανε λόγο για έναν αγώνα κατά των «δυνάμεων του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στις 10 Απριλίου, σε νέο κήρυγμά του κάλεσε τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από την ηγεσία τους καθώς έτσι «θα υπάρξει αυθεντική αλληλεγγύη και η ικανότητα να απωθηθούν οι εχθροί, εξωτερικοί και εσωτερικοί…».