Η κυβέρνηση της Δανίας δεν μπορεί να εμποδίσει όσους γεννήθηκαν μετά το 2010, όπως είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να κάνει, να αγοράζουν προϊόντα νικοτίνης, λόγω των κανόνων της ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε πως η δανέζικη κυβέρνηση έγινε η πρώτη κυβέρνηση που πρότεινε την απαγόρευση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες γεννημένους μετά το 2010 με σκοπό να επιτύχει, σε βάθος χρόνου, την εξάλειψη της επιβλαβούς συνήθειας από τη χώρα.
Η επιθυμία οι μελλοντικές γενιές να είναι απαλλαγμένες από νικοτίνη προβλήθηκε για πρώτη φορά φέτος από τη δανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δέσμης για τη μεταρρύθμιση της υγείας που παρουσιάστηκε στις 15 Μαρτίου.
Αμέσως όμως προέκυψαν ερωτήματα σχετικά με το αν κάτι τέτοιο ήταν πράγματι εφαρμόσιμο.
Η Δανία θα ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έπαιρνε τόσο δραστικά μέτρα ενάντια στη νικοτίνη
Ακόμη και ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόνικε αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν νομικές προκλήσεις για την εφαρμογή της απαγόρευσης – ειδικά καθώς η Δανία θα ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που θα κάνει ένα τόσο δραστικό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του καπνίσματος.
Η κυβέρνηση της Δανίας δεν μπορεί να εφαρμόσει την επιθυμία της να μην αρχίσει να καπνίζει κανένας γεννημένος μετά το 2010, επειδή οι κανόνες της ΕΕ καθιστούν αδύνατο για τα κράτη μέλη να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την εμπορία καπνού.
Αυτό δηλώθηκε σε κοινοβουλευτική απάντηση από τον Χόνικε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (6 Απριλίου).
«Το υπουργείο Υγείας, επομένως, θεωρεί ότι η απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού και νικοτίνης σε άτομα που γεννήθηκαν το 2010 ή αργότερα θα απαιτούσε τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού», έγραψε.
Αντιδράσεις και στο κοινοβούλιο της Δανίας
Αλλά ακόμη και στο κοινοβούλιο, η πρόταση της κυβέρνησης βρήκε σκληρή αντίσταση.
Μεταξύ των πιο έντονων αντιπάλων ήταν η Φιλελεύθερη Συμμαχία, οι Συντηρητικοί και το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, που χαρακτήρισαν την πρόταση «πατερναλιστική» και είπαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους.
Στην ίδια πρόταση, η κυβέρνηση πρότεινε να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την πώληση αλκοολούχων ποτών με περιεκτικότητα πάνω από 16.5% από τα 16 στα 18 έτη, κάτι που επέκριναν και πολλά κόμματα του κοινοβουλίου.
«Ένας νέος θα πρέπει να μπορεί να αγοράσει μια παγωμένη μπύρα χωρίς να συλλαμβάνεται», είπε ο εκπρόσωπος για την υγεία του Φιλελεύθερου Κόμματος Μάρτιν Γκέρτσεν.
Πηγή: Euractiv