Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα». Όπως μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, να ανατινάξει το φράγμα της Καχόβκα (κοντά στη Χερσώνα) και πολλά ακόμα.
Όπως λέει μια ρωσική παροιμία, «η ανόητη/επιβλαβής πράξη δεν θέλει μυαλό». Γιατί να το κάνει όμως, και γιατί έχει σηκωθεί τόσος ντόρος όσον αφορά τη λεγόμενη «βρώμικη βόμβα»;
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού επικοινώνησε με τους υπουργούς Άμυνας Γαλλίας, Τουρκίας, Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ και τους «ενημέρωσε» ότι έχει «πληροφορίες» πως δήθεν η Ουκρανία έχει την πρόθεση να ανατινάξει μια «βρώμικη βόμβα» μέσα στην ίδια την Ουκρανία, με σκοπό στη συνέχεια να κατηγορήσει τη Ρωσία για αυτή την παράνομη και καταστροφική πράξη.
Στη συνέχεια, ανάλογες δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και άλλα στελέχη του Κρεμλίνου.
Οι δυτικές χώρες απάντησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, η Ουκρανία αρνήθηκε τις κατηγορίες και κάλεσε την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να έρθει και να επιθεωρήσει τα δύο σημεία στα οποία -σύμφωνα με τους Ρώσους- μπορεί να κατασκευάζεται η εν λόγω βόμβα. Η Επιτροπή είπε ότι θα έρθει, αν και δεν θεωρεί ότι η Ουκρανία ετοιμάζει κάτι τέτοιο και πως το ένα από τα δύο σημεία είχε επιθεωρηθεί μόλις πριν ένα μήνα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήγε ένα βήμα παραπάνω και -προφανώς αντιλαμβανόμενο τις δηλώσεις των Ρώσων ως έμμεση απειλή- είπε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει μια τέτοια βόμβα, οι συνέπειες που θα υποστεί θα είναι πολύ σοβαρές.
Τι είναι όμως αυτή η «βρώμικη βόμβα»; Τις τελευταίες ημέρες οι Ουκρανοί, οι οποίοι κυριολεκτικά τα έχουν δει όλα από τις 24 Φεβρουαρίου, έχουν αρχίσει το τρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι «βρώμικη βόμβα» είναι το βαλιτσάκι στο οποίο οι άντρες της προσωπικής ασφάλειας του Πούτιν συγκεντρώνουν τα περιττώματα του ρώσου προέδρου όταν αυτός πηγαίνει στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο βαλιτσάκι όντως υπάρχει, όπως έχει αποδειχθεί από δημοσιογραφικές έρευνες, ωστόσο η «βρώμικη βόμβα» είναι μια πολύ πιο σοβαρή υπόθεση.
Πρόκειται για συμβατική βόμβα, η οποία είναι εμπλουτισμένη με ραδιενεργά υλικά. Δεν έχει δηλαδή ίδιο αποτέλεσμα με τις καταστροφές που προκαλεί η πυρηνική σχάση αλλά όσο μια «συνηθισμένη» βόμβα. Ωστόσο, μετά την έκρηξη τα επιπρόσθετα ραδιενεργά υλικά σκορπούν στην ατμόσφαιρα μολύνοντας τα πάντα γύρω τους. Έχει δηλαδή σχετικά παρόμοιο αποτέλεσμα με την πυρηνική βόμβα όχι ως καταστροφές υποδομών αλλά ως μόλυνση.
Διάφοροι αναλυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτές τις δηλώσεις των Ρώσων αξιωματούχων και πολλοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νέα έμμεση απειλή που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τη Δύση ώστε εκείνη να πιέσει τους Ουκρανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό συμβαίνει υπό το πρίσμα της ήττας των Ρώσων στο πεδίο των μαχών και της απώλειας των εδαφών που είχαν καταλάβει νωρίτερα. Οι Ρώσοι, δηλαδή, θέλουν να επιτύχουν κάποιους είδους κατάπαυση του πυρός προκειμένου να κερδίσουν μερικούς μήνες ώστε -όπως πιστεύουν- να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν για μια νέα επίθεση.
Τέτοιου είδους εκβιασμοί παρατηρούνται κατά τη διάρκεια όλης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μερικοί από αυτούς τους εκβιασμούς, όπως ίσως να θυμάστε, ήταν τα πυρηνικά απόβλητα στο Τσέρνομπιλ, η διακοπή παροχής φυσικού αερίου στη Δύση, η διακοπή μεταφοράς σιτηρών προς τις φτωχές χώρες, ο ατομικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ζαπορίζια και -τώρα- η «βρώμικη βόμβα» και το ενδεχόμενο ανατίναξης του φράγματος στην Νέα Καχόβκα, κοντά στη Χερσώνα.
Αναλύοντας τις κινήσεις του Κρεμλίνου όσον αφορά τον εκβιασμό με τη «βρώμικη βόμβα» υπάρχουν ορισμένα σημεία που αξίζει να παρατηρήσουμε.
Κατ’ αρχάς, η κατηγορία των Ρώσων κατά της Ουκρανίας, για δήθεν ενδεχόμενο χρήσης μιας τέτοιας βόμβας όχι μόνον στερείται λογικής αλλά στερείται λογικής επιδεικτικά. Αυτό δεν γίνεται τυχαία, καθώς ο Πούτιν έχει αναφερθεί εμμέσως στο γεγονός ότι θεωρεί τις παλαιότερες αποφάσεις των ΗΠΑ ως νομιμοποίηση για τους πράξεις του ίδιου. Έτσι δεν είναι τυχαίο που όταν ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει «προηγούμενο» με τις δύο πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αρκετοί ερμήνευσαν αυτή τη δήλωση ως απειλή για διπλή επίθεση με πυρηνικά στην Ουκρανία.
Έτσι και σήμερα, οι παράλογες κατηγορίες κατά της Ουκρανίας -στα μυαλά των κατοίκων του Κρεμλίνου- ερμηνεύονται μάλλον ως αναφορά στις δηλώσεις των Αμερικανών για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ το 2003. Πρόκειται ενδεχομένως όχι ως προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι φρικαλεότητες των Ρώσων στην Ουκρανία αλλά ως μια προκλητική δήλωση κατά των Αμερικανών: «κοιτάξτε, αφού επιτρέπεται σε εσάς, επιτρέπεται και σε μας».
Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν και άλλες πιθανές αιτίες αυτών των δηλώσεων περί «βρώμικης βόμβας». Κατ’ αρχάς, οι Ρώσοι θέλουν να τρομοκρατήσουν τους ίδιους τους Ουκρανούς, προκειμένου οι πολίτες να εγκαταλείπουν τη χώρα δημιουργώντας μεταναστευτική πίεση στις χώρες-συμμάχους.
Ακόμα, οι συνεχείς αναφορές για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, όπως η «βρώμικη βόμβα» απενεργοποιούν σταδιακά την επαγρύπνηση των δημοκρατικών χωρών όσον αφορά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι, δηλαδή, σαν το παραμύθι με το παιδί που φώναζε «λύκος - λύκος», μέχρι τη στιγμή που όταν ο λύκος όντως ήρθε κανείς δεν το πίστευε.
Πώς μπορεί το παραπάνω να μοιάζει πρακτικά; Θα σας πω. Υπάρχουν τα λεγόμενα «τακτικά πυρηνικά», δηλαδή «μικρές» πυρηνικές βόμβες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και από το πυροβολικό. Ωστόσο, για τη μεταφορά τους οι στρατιώτες θα πρέπει να φορούν ειδικές στολές που προστατεύουν από τη ραδιενέργεια. Η εμφάνιση στρατιωτών με τέτοιες στολές στο πεδίο της μάχης θα κινούσε την περιέργεια και ίσως να πρόδιδε τις προθέσεις των Ρώσων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις των Ρώσων ότι η Ουκρανία δήθεν ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» η χρήση τέτοιων μέσων προστασίας μοιάζει απολύτως δικαιολογημένη και δεν θα τραβήξει την προσοχή. Άρα λοιπόν, ίσως να πρόκειται και για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου.
Διάφοροι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο επόμενο διάστημα όσον αφορά τις κινήσεις του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Μπεν Χότζες, εφόσον οι συνθήκες δεν αλλάξουν (βοήθεια προς την Ουκρανία κ.ά) στους επόμενους δύο μήνες οι Ουκρανοί θα ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατείχαν μέχρι την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου ενώ μέχρι το καλοκαίρι τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονται στην Κριμαία. Αυτό είναι κάτι που οι Ρώσοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά.
Επιπλέον, ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει σίγουρο θάνατο για τον ίδιο, πολιτικό και ίσως φυσικό. Για αυτό, επισημαίνουν αναλυτές, δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες ημέρες σπασμωδικές κινήσεις από τους Ρώσους. Κινήσεις που θα βοηθήσουν ελάχιστα τον ρωσικό στρατό, αλλά θα προκαλέσουν τεράστιες συμφορές σε όλους.