Τι πραγματικά θα γίνει την ημέρα του Brexit στις 31 Ιανουαρίου -Τι θα αλλάξει - iefimerida.gr

Τι πραγματικά θα γίνει την ημέρα του Brexit στις 31 Ιανουαρίου -Τι θα αλλάξει

Αντρας ντυμένος με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου
Brexit / Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Brexit είναι γεγονός. Η Βρετανία θα βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Χρειάστηκαν ένα δημοψήφισμα, δύο εθνικές εκλογές, τρεις πρωθυπουργοί και τέσσερα χρόνια πολιτικής αγωνίας για το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίτευξη του Brexit, ωστόσο η Βρετανία κατευθύνεται προς την πόρτα της εξόδου αύριο, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020. Ηδη, το Ευρωκοινοβούλιο αποχαιρέτησε τη Βρετανία με σκωτσέζικο παραδοσιακό τραγούδι και ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να γιορτάσει το Brexit την Παρασκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Brexit θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 1.317 ημέρες μετά το δημοψήφισμα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο και θα σταθεί έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ένα ρολόι θα μετρά αντίστροφα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή… Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που φεύγει από την ΕΕ.

Με ένα ρολόι στη Ντάουνινγκ Στριτ ο Τζόνσον θα μετρήσει αντίστροφα για το Brexit

Η Mirror δημοσιεύει έναν οδηγό για το τι πραγματικά σημαίνει το Brexit, την Παρασκευή, αλλά και τι δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα, καλώντας τους Βρετανούς να… προσέχουν.

Στις 23:00 ώρα Βρετανίας, μεσάνυχτα, δηλαδή, Βρυξελλών, η συμφωνία απόσυρσης από την ΕΕ, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, θα τεθεί σε ισχύ. Πλέον, η Βρετανία θα περάσει στη νόμιμη «μεταβατική περίοδο», θα συνεχίζει να εφαρμόζει τους νόμους της ΕΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ θα ξεκινήσει να πληρώνει το διαζύγιο ύψους 39 δισ. λιρών, πληρωμές που θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει δηλώσεις και ένα ρολόι θα κοσμεί την Ντάουνινγκ Στριτ μετρώντας αντίστροφα, οι οπαδοί του Brexit και ο Νάιτζελ Φάρατζ θα πραγματοποιούν πορεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως σημειώνει η Mirror, τίποτα δεν θα αλλάξει στην καθημερινή ζωή των Βρετανών για 11 μήνες και αυτό γιατί, παρά το Brexit, η Βρετανία θα βρίσκεται στην «ομπρέλα» της ΕΕ. Το πόσο θα αλλάξει μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Εάν υπάρξει μια σειρά από νέους κανονισμούς, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Εάν, ωστόσο, δεν υπάρξει, η ζωή των Βρετανών θα επηρεαστεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον με ένα λουλούδι στο χέρι
Μπόρις Τζόνσον / Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham

Brexit: Τι δεν αλλάζει, ακόμη, για τους Βρετανούς -Και τι αναμένεται να γίνει

Τα ταξίδια

Οι ταξιδιωτικές εταιρείες επιμένουν ότι όλα θα παραμείνουν ίδια για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην ΕΕ μετά τις 31 Ιανουαρίου και το Brexit. Αυτό συμβαίνει διότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 δεν υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το πλαίσιο και το περιοχόμενο της μελλοντικής σχέσης, οι έλεγχοι συναλλαγών ή οι περιορισμοί ταξιδιών δεν έχουν ακόμη καθοριστεί και θα αποτελέσουν μέρος των εμπορικών συνομιλιών τους επόμενους 11 μήνες.

Διαβατήρια και βίζα

Οι Βρετανοί δεν θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην ΕΕ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και θα ταξιδεύουν με τα διαβατήριά τους. Η κυβερνητική καθοδήγηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι δεν θα χρειαστείτε βίζα από την 1η Ιανουαρίου 2021 – εάν είναι τουρίστες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, θα υπάρχει περιορισμένη διαμονή έως και 90 ημερών και ενδέχεται να χρειαστεί θεώρηση ή άδεια για παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να δείξουν το εισιτήριο επιστροφής ή να ενημερώσουν ότι έχουν αρκετά χρήματα για τη διαμονή τους.
Από το 2021, οι Βρετανοί πρέπει να έχουν τουλάχιστον έξι μήνες στα διαβατήρια εάν πηγαίνουν στην ΕΕ, ενώ το διαβατήριό τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 έτη, ακόμη και αν έχει παρέλθει χρόνος, από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οδηγώντας στο εξωτερικό

Μετά τις 31 Ιανουαρίου, η άδεια οδήγησης του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι το μόνο πράγμα που οι επισκέπτες πρέπει να πάρουν πίσω από το τιμόνι στην ΕΕ. Αλλά μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 μπορεί να χρειαστούν διεθνή άδεια οδήγησης, για την οποία υπάρχουν τρεις τύποι. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, πρέπει επίσης να υποβάλουν αίτηση για «πράσινη κάρτα» για να αποδείξουν ότι έχουν σωστή ασφάλιση αυτοκινήτου.

Αντρας με καπέλο με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου
Brexit / Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Κατοικίδια στο εξωτερικό

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μπορούν να μεταφέρουν τα δικά τους αγαπημένα ζώα στην ΕΕ με «διαβατήρια για κατοικίδια ζώα» μέχρι τον Δεκέμβριο, δηλαδή κατά τη μεταβατική περίοδο του Brexit. Χρειάζεται, όμως, να προετοιμάσουν το ταξίδι τους τέσσερις μήνες νωρίτερα εάν προγραμματίζουν διακοπές στις ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι συμβουλές για μετά τον Ιανουάριο του 2021 είναι ότι το ζώο πρέπει να έχει εμβολιασμό κατά της λύσσας και να έχει κάνει εξέταση αίματος τουλάχιστον 30 ημέρες μετά, για να αποδειχθεί ότι ο εμβολιασμός ήταν αποτελεσματικός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υγειονομική περίθαλψη στην ΕΕ

Από το τέλος του 2020, η ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας (EHIC), η οποία δίνει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δεν θα λειτουργεί πλέον. Μετά από αυτό δεν θα υπάρχει ένα καθεστώς σε επίπεδο ΕΕ για την υγειονομική περίθαλψη. Αντίθετα, εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει «αμοιβαία» υγειονομική κάλυψη με κάθε κράτος κράτη - ένα είδος «θα χρηματοδοτήσουμε τους ανθρώπους σας αν χρηματοδοτήσετε το δικό μας σύστημα».

Ευρωπαίοι πολίτες

Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να φτάνουν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσουν και να εργαστούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Μετά και το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τον Ιούνιο του 2021 προκειμένου να λάβουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οσοι δεν έχουν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε συνεχόμενα έτη πρέπει να υποβάλουν αίτηση δύο φορές. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, νέοι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε ένα σχετικό σύστημα μετανάστευσης. Θα πρέπει να αποδείξουν τις δεξιότητές τους και ίσως να κερδίσουν ένα ελάχιστο μισθό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ