Σημαντικές διαφορές συνεχίζουν να υφίστανται μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με την εφαρμογή του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου που προβλέπεται στη συμφωνία του Brexit.
Πάντως, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Λονδίνο την προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (19/11) ο Βρετανός υφυπουργός, Ντέιβιντ Φροστ. Αλλωστε, το Brexit έχει επηρεάσει τη βρετανική οικονομία περισσότερο από την πανδημία και αυτό «καίει» τους κυβερνόντες.
«Δεν έχουμε σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο ακόμη» όσον αφορά τους τελωνειακούς και τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους για τα εμπορεύματα που παραδίδονται από τη Βρετανία στη βρετανική επαρχία, δήλωσε Φροστ στο τέλος της συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Μάρος Σέφκοβιτς.
Αυτοί οι έλεγχοι είναι η αιτία των δυσκολιών εφοδιασμού στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με το Λονδίνο.
Σε αυτό το σημείο, ο Σέφκοβιτς κάλεσε τους Βρετανούς να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα προς την προσφορά που έκανε η ΕΕ μιας χαλάρωσης των ελέγχων για μεγάλο μέρος των προϊόντων που δεν μπαίνουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Σε ένα άλλο θέμα που προκαλεί τριβή, την παράδοση των φαρμάκων, «υπάρχει πρόοδος», αλλά ακόμη δεν έχει επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας, διευκρίνισε ο Φροστ, σε ανακοίνωση. «Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα», δήλωσε από την πλευρά του ο Σέφκοβιτς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος ζήτησε «να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες» για την επίτευξη λύσης.
Ο Φροστ επανέλαβε ότι η Μεγάλη Βρετανία προτιμά να υπάρξει συναίνεση αλλά πρόσθεσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας, το Λονδίνο «παραμένει έτοιμο» να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 που επιτρέπει την αναστολή ορισμένων διατάξεων του πρωτοκόλλου. Χαρακτήρισε, ωστόσο, «εντατικές και εποικοδομητικές» τις συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών, μετά την τελευταία σειρά συζητήσεων που έγινε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ οι Βρετανοί θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν σε βάθος αυτό το πρωτόκολλο, ο Σέφκοβιτς προειδοποίησε σήμερα το πρωί ότι το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο και η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ «συνδέονται άμεσα».
Η συμφωνία εμπορίου που επιτεύχθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, μετά το διαζύγιο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, προσφέρει στο πρώην κράτος μέλος πρωτοφανή πρόσβαση χωρίς δασμούς ούτε ποσοστώσεις στην τεράστια ευρωπαϊκή αγορά.
«Ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον», είχε προσθέσει ο Σέφκοβιτς κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο Dublin City University, μια έμμεση απάντηση στις απειλές του Λονδίνου για μερική αναστολή.
Το πρωτόκολλο που ισχύει από την αρχή της χρονιάς διατηρεί τη βρετανική επαρχία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ για να εμποδίσει την επαναφορά ενός φυσικού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας, κάτι που θα κινδύνευε ν' αποδυναμώσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο Λονδίνο στις 26 Νοεμβρίου στην έκτη συνεδρίαση από τότε που έγινε η ευρωπαϊκή προσφορά στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Φροστ.