Με μια ιστορική συμφωνία, που κυοφορούνταν επί πολλούς μήνες, η οποία μοιάζει επωφελής και για τις δύο πλευρές, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν στο Brexit.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε το γεγονός ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν στη «μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία» στα χρονικά, τονίζοντας ότι η χώρα του ανέκτησε τον έλεγχο της νομοθεσίας της, των συνόρων της και των αλιευτικών υδάτων της.
Μάλιστα, ο Μπόρις Τζόνσον ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία με τον ίδιο χαμογελαστό να σηκώνει και τους δύο του αντίχειρες, πανηγυρίζοντας για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.
Το tweet του Μπόρις Τζόνσον μετά τη συμφωνία για το Brexit:
«Επομένως, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω αυτό το απόγευμα ότι ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει γίνει μέχρι τώρα, ύψους 660 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στα πρότυπα εκείνης με τον Καναδά», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Παράλληλα, ο Τζόνσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Θα είμαστε φίλοι σας, σύμμαχοί σας, υποστηρικτές σας και, ας μην το ξεχνάμε, η κυριότερη αγορά σας».
Τζόνσον: Λογικός ο συμβιβασμός στο θέμα της αλιείας
Η Βρετανία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια «λογική» μεταβατική περίοδο 5,5 ετών όσον αφορά το ζήτημα της αλιείας, η οποία είναι μεν μεγαλύτερη από τα 3 χρόνια που επιδίωκε, αλλά μικρότερη από τα 14 χρόνια που ζητούσαν αρχικά οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.
«Θα είμαστε ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος, με πλήρη έλεγχο στα ύδατά μας, με το μερίδιο των αλιευμάτων στα νερά μας να αυξάνεται σημαντικά, από σχεδόν 50% σήμερα σε ένα ποσοστό που θα πλησιάζει τα δύο τρίτα για διάστημα 5,5 ετών», είπε ο Τζόνσον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Θέλαμε τρία χρόνια, καταλήξαμε σε πέντε. Πιστεύω ότι είναι μια λογική μεταβατική περίοδος», πρόσθεσε.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι ο τομέας της αλιείας θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στήριξης, ύψους πολλών εκατομμυρίων λιρών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου και της διαδικασίας επεξεργασίας των αλιευμάτων.
«Όλα όσα υποσχεθήκαμε στον βρετανικό λαό κατά το δημοψήφισμα του 2016 και με τις γενικές εκλογές το περασμένο έτος, επιτυγχάνονται με αυτή τη συμφωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.
Υπερψηφίζουν και οι Εργατικοί τη συμφωνία
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν σήμερα η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μετά Brexit εποχή, ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.
"Όταν αυτή η συμφωνία έρθει στο βρετανικό Κοινοβούλιο, οι Εργατικοί θα την αποδεχθούν και θα την υπερψηφίσουν", δήλωσε ο Στάρμερ.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εμπορική συμφωνία στις 30 Δεκεμβρίου.
Ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη η συμφωνία Brexit
Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Αξίζει να παλέψουμε γι' αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σαρλ Μισέλ: Ηταν το καλύτερο αποτέλεσμα
Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και συμπλήρωσε:
«Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».
«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.
Επισήμανε ακόμη ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το ''πράσινο φως''».
Αποφασίζει τη νέα χρονιά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε σήμερα την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι θα την αναλύσει λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα την εγκρίνει ή όχι, με τη νέα χρονιά.
Η συμφωνία «μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας νέας εταιρικής σχέσης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Σώματος, Νταβίντ Σασόλι. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μακρόχρονες διαπραγματεύσεις και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία την τελευταία στιγμή δεν αφήνουν χρόνο ώστε να διενεργεί ο πρέπων κοινοβουλευτικός έλεγχος πριν από το τέλος του έτους.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλύσει τώρα τη συμφωνία λεπτομερώς προτού αποφασίσει αν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, με το νέο έτος. Θα ενεργήσουμε με υπευθυνότητα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναστάτωση στους πολίτες και να αποτρέψουμε το χάος ενός σεναρίου χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.
Το «πράσινο φως» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αναγκαίο ώστε να τεθεί επισήμως σε ισχύ η συμφωνία.
Όλα τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία.
Μέρκελ: Ιστορική συμφωνία
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ιστορική» την εμπορική συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για τη μετά Brexit εποχή.
«Με τη συμφωνία αυτή βάζουμε τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», δήλωσε σήμερα η χριστιανοδημοκράτης πολιτικός από το Βερολίνο. «Η Βρετανία και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία είναι ιστορικής σημασίας».
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας θα εξεταστεί γρήγορα. Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο θα συνεννοηθεί τηλεφωνικά την ερχόμενη Δευτέρα για τη γερμανική θέση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε ο καγκελάριος.
Βέλγιο, Ιταλία και Ολλανδία χαιρέτισαν την επίτευξη της συμφωνίας
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε πως η συμφωνία προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης μιας ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και «παρέχει κρίσιμες εγγυήσεις για δίκαιο ανταγωνισμό με τις εταιρείες μας».
«Στο τέλος, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που έχει σημασία για μένα: η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας για τα οικονομικά συμφέροντα του Βελγίου. Πρέπει να προστατεύσουμε τις βελγικές εταιρείες μας από τον αθέμιτο βρετανικό ανταγωνισμό», δήλωσε ο Ντε Κρο σε ανακοίνωσή του.
«Με αυτήν τη συμφωνία μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις έντονες συνομιλίες των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τώρα μπορούμε να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας νέας, ισχυρής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπήρξε ανέκαθεν ένας ιστορικός εταίρος της χώρας μας. Είναι πλέον καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε χαρακτήρισε «καλά νέα» τη συμφωνία Βρυξελών-Λονδίνου, σημειώνοντας πως η Βρετανία θα παραμείνει ένας κεντρικός εταίρος και σύμμαχος της ΕΕ και της Ιταλίας.
«Τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και πολιτών είναι διασφαλισμένα», τόνισε ο Κόντε με tweet του.
«Εξαιρετικά νέα», ήταν η αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ανακοίνωση της συμφωνίας.
Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον: «Πραγματικά ευπρόσδεκτη» συμφωνία
Οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, που είχαν παίξει ρόλο στο Brexit στη Βρετανία, χαιρέτισαν σήμερα μια «πραγματικά ευπρόσδεκτη» εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η εμπορική συμφωνία είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη», αποτελώντας «αναγκαίο βήμα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ ως φίλοι, γείτονες και εταίροι», έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Η Τερέζα Μέι, η οποία τον διαδέχθηκε και παραιτήθηκε επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η συμφωνία έφερε «εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις» και συνέβαλε να «διατηρηθεί η ροή του εμπορίου».
Καλοδεχούμενη η συμφωνία λέει η Ιρλανδία
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, χαιρέτισε την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εξέφρασε τον ενθουσιασμό του επειδή αποφεύχθηκε η επιστροφή στα «σκληρά» σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.
«Μια συμφωνία για το Brexit είναι πραγματικά καλοδεχούμενη μετά από τέσσερα μακρά χρόνια διαπραγματεύσεων», είπε ο Μάρτιν. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει πλέον στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στη σφυρηλάτηση «μιας καλής σχέσης» μεταξύ τους τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Σκωτία: Είναι καιρός να γίνουμε «ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος»
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον (που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας) δήλωσε σήμερα ότι είναι καιρός να γίνει η βρετανική επαρχία ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος, μετά την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το Brexit έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση του λαού της Σκωτίας», ο οποίος ψήφισε σε ποσοστό 62% κατά της αποχώρησης από την ΕΕ, έγραψε η Νίκολα Στέρτζον στο Twitter, τονίζοντας ότι «καμία συμφωνία δεν θα μπορέσει ποτέ να αντισταθμίσει αυτό που αφαιρεί το Brexit από εμάς». «Είναι καιρός να σχεδιάσουμε το μέλλον μας ως ανεξάρτητο ευρωπαϊκό έθνος», δήλωσε, καθώς το Λονδίνο αρνείται στη Σκωτία ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.