Ανάμικτα συναισθήματα άφησαν στον Μπόρις Τζόνσον οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την πιθανότητα παράτασης της ημερομηνίας για το Brexit να έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στο βάθος.
Για πρώτη φορά, η Βουλή των Κοινοτήτων άναψε το «πράσινο φως» για το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit, ωστόσο απέρριψε το βασικό στόχο και υπόσχεση του Βρετανού πρωθυπουργού που δε είναι άλλος από ένα Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Για την ιστορία, από τα μέλη της Βουλής 322 ψήφισαν κατά έναντι 308 που έδωσαν την θετική τους ψήφο. Συνεπώς, μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος να κάνει ένα βήμα πίσω και να βάλει -προσωρινά τουλάχιστον- την όλη διαδικασία στον «πάγο».
Ναι μεν αυτές οι εξελίξεις μπορεί να αποτελούν μια θετική εξέλιξη μέσα σε όλο το δράμα του Brexit, την ώρα που Τζόνσον και ΕΕ ψάχνουν πυρετωδώς μια λύση, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά το τελικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε σαφώς απογοητευμένος. «Το σχέδιο που θα μπορούσε να είχε εγγυηθεί την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Τώρα αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον.
Ξανά στο προσκήνιο η ΕΕ για το Brexit
Μάλιστα ο Τζόνσον επιχείρησε να επηρεάσει την ψήφο των βουλευτών, τονίζοντας ότι δεν θα ζητήσει παράταση για το Brexit, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές υπεύθυνοι εάν τελικά το κάνει. Πλέον το «μπαλάκι» επιστρέφει όμως και πάλι στην ΕΕ. Η Ενωση θα είναι εκείνη που θα πρέπει να αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση που ένα αίτημα παράτασης για το Brexit έρθει στα χέρια της. Από την πλευρά του, ο Λέο Βαράντγκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, η χώρα του οποίου επηρεάζεται άμεσα από το Brexit χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων υπογραμμίζοντας εν συνεχεία «απαιτείται περισσότερη σαφήνεια».
Πλέον η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκαλέσει το ζήτημα του Brexit σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί η αποχώρηση να αναβληθεί ως τον Ιανουάριο, δήλωσε χθες πηγή προσκείμενη στο γραφείο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, η οποία επιχειρηματολόγησε πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».
Η Γαλλία αντιδρά στο ενδεχόμενο παράτασης του Brexit
Την ώρα που το σενάριο για νέα παράταση του Brexit ως τον Γενάρη είναι πλέον ορατό, καθώς ο Ντόναλντ Τουσκ θέλει να το συζητήσει με τους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γαλλία αντιδρά από την πλευρά της.
«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του.
Από την πλευρά της, η Ορελί ντε Μονσαλέν, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας είπε: «Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία. Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία (αποχώρησης) ξανά αποκλείεται», ανέφερε η Ορελί ντε Μονσαλέν, υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων.