Ο Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι το Λονδίνο δεν θέλει να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.
Η μεταβατική περίοδος θα ισχύει ως το τέλος του 2020, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να επεκτείνει το διάστημα που προβλέπεται στο υπάρχον χρονοδιάγραμμα, όπως τονίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.
Ο Τζόνσον θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, που θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις συνομιλίες για τις νέες διευθετήσεις στη σχέση της χώρας με την ΕΕ, για πρώτη φορά αφότου η Γερμανίδα συντηρητική πολιτικός ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα τον Δεκέμβριο. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, υπουργός Brexit, και ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρυξελλών, Μισέλ Μπαρνιέ.
Η Φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει πρόσφατα πως αμφιβάλλει ότι επαρκεί το χρονικό διάστημα που απομένει, προκειμένου τα δύο μέρη να κλείσουν μια τόσο περίπλοκη συμφωνία και θυμίζει πως χρειάστηκαν χρόνια για να διαμορφωθούν και να εφαρμοστούν παρόμοιες. Το ίδιο έπραξε και Βρετανός επίτροπος πρόσφατα. Ανακοίνωση του γραφείου του Τζόνσον αναφέρει πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα «τονίσει τη σημασία που έχει να συμφωνήσουμε σε μια σίγουρη και θετική μελλοντική σχέση ως το τέλος του 2020» στην πρόεδρο της Κομισιόν.
«Ο πρωθυπουργός πιθανόν θα υπογραμμίσει ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις θα βασίζονται στην προσδοκία σύναψης μιας φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όχι στην ευθυγράμμιση με το προηγούμενο καθεστώς», προστίθεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Αγωνιούν για τη συμφωνία του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία
Την ίδια ώρα, ο Τζούλιαν Σμιθ, Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, συνάντησε παραστρατιωτικές οργανώσεις, με φόντο τις ανησυχίες που αφορούν τη συμφωνία του Brexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish news, ο Σμιθ δέχτηκε πριν από τα Χριστούγεννα περίπου 12 μέλη τριών παραστρατιωτικών δυνάμεων των Ενωτικών στην επίσημη κατοικία του, στον πύργο του Χίλσμπορο, κοντά στο Μπέλφαστ. Το Brexit αναζωπύρωσε τους φόβους στην Β. Ιρλανδία, που σφράγισαν τρεις δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων στις οποίες έδωσε τέλος η ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Οι ταραχές αυτές, στις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Ενωτικοί, προτεστάντες στην πλειονότητά τους, και οι Ρεπουμπλικάνοι, καθολικοί στην πλειονότητά τους, άφησαν πίσω τους 3.500 νεκρούς.
Η συμφωνία του Brexit εγείρει φόβους, κυρίως για τον κίνδυνο της επαναφοράς ενός φυσικού συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ. Η νέα συμφωνία τρομάζει και τους Ενωτικούς και τους πιο αδιάλλακτους νομιμόφρονες, που φοβούνται μήπως το Brexit δημιουργήσει νομικές, τελωνειακές και εμπορικές διαφορές μεταξύ της επαρχίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, και προσεγγίσει την προοπτική μιας ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.