Εξελίξεις φαίνεται ότι υπάρχουν όσον αφορά το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας στο πλαίσιο του Brexit.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας, συμφώνησε με τον Ιρλανδό ομόλογό της, Μίχολ Μάρτιν, ότι υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία για ένα αποτέλεσμα, κατόπιν διαπραγμάτευσης, σε ζητήματα που αφορούν το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως μετέδωσε την Κυριακή (18/9) ο ιρλανδικός σταθμός RTE.
Εκπρόσωπος της ιρλανδικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί στο Λονδίνο, ενόψει της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.
Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτέλεσε αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της διαδικασίας «διαζυγίου» ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το γνωστό σε όλον τον πλανήτη Brexit.
Brexit: Σταθερά «αγκάθι» το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας παραμένει στην ενιαία αγορά για τα αγαθά, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγωγές από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται σε τελωνειακές δηλώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τελωνειακούς ελέγχους κατά την άφιξή τους.
Η διευθέτηση που έφερε το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας είχε ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς του συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μέλος της ΕΕ, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που θα απειλούσε την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος στην τριακονταετία των Troubles.
Καθώς είναι προφανές ότι κάπου θα έπρεπε να ορισθεί το σύνορο ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου το τοποθέτησαν στην θάλασσα που χωρίζει τη Μεγάλη Βρετανία από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Στη συνέχεια, η Μεγάλη Βρετανία κατέθεσε νομοσχέδιο που αθετεί το πρωτόκολλο και η Κομισιόν ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εις βάρος της.