Σε δήλωσή τους οι ευρωβουλευτές της Ομάδας Επαφών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο του Brexit, ζητούν πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου Ιρλανδίας / Β. Ιρλανδίας και καμία αναθεώρηση, όπως ανήγγειλε ότι επιθυμεί η βρετανική κυβέρνηση.
Τι είναι το πρωτόκολλο Ιρλανδίας/Β. Ιρλανδίας;
Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο αφορά την αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών στο ιρλανδικό νησί και την ανάγκη διασφάλισης ειρηνικής συνεργασίας μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας, καθώς και της διατήρησης της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και τις λοιπές εγγυήσεις, ύστερα και από το Brexit. Οι διατάξεις του πρωτοκόλλου εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Αντιπαράθεση βρετανικής κυβέρνησης και Κομισιόν
Διά στόματος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, η κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της για αναθεώρηση του πρωτοκόλλου, με τη δικαιολογία ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απαραίτητες οι αναθεωρήσεις των συμφωνιών για να υπάρξουν βιώσιμες οικονομικές λύσεις. Από την άλλη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα είναι δημιουργική και ευέλικτη στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου, «αλλά δεν επαναδιαπραγματευόμαστε», τόνισε.
Η στάση του Ευρωκοινοβουλίου
Από τη μεριά τους, οι ευρωβουλευτές Ντέιβιντ Μακάλιστερ και Μπερντ Λαντζ επιβεβαίωσαν την πλήρη δέσμευσή τους στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Β. Ιρλανδία και χαιρέτισαν παράλληλα τη στάση της Κομισιόν για μη επαναδιαπραγμάτευση αλλά διάλογο με τη βρετανική κυβέρνηση.
Επισήμαναν ότι, όπως αναφέρει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία για το πρωτόκολλο ήταν αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου και αποτυπώνει τη μοναδική λύση που μπορεί να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερη κατάσταση και τις προκλήσεις στο νησί της Ιρλανδίας, όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω του Brexit.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι «η βρετανική κυβέρνηση, αντί να αμφισβητεί το πρωτόκολλο, θα πρέπει να επιδείξει ευελιξία και πραγματισμό, όπως έχει κάνει η ΕΕ μέχρι τώρα, και να συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για να βρει εφικτές και πρακτικές λύσεις για πολίτες και επιχειρήσεις στο νησί της Ιρλανδίας, εντός του υπάρχοντος νομικού πλαισίου», και καταλήγουν: «Ως εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να ασκούμε τον κρίσιμο ρόλο εποπτείας και να συνεργαζόμαστε μαζί με τους Βρετανούς και Ευρωπαίους εταίρους μας για την εύρεση της καλύτερης λύσης για όλα τα μέρη».