Στις Βρυξέλλες για νέες επαφές με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επιστρέφει σήμερα ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ από τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του διαπίστωσαν ότι βλέπουν «ένα μονοπάτι για πιθανή συμφωνία».
Η στερλίνα εκτοξεύθηκε σε υψηλό επταμήνου καθώς το δράμα των τελευταίων ημερών ακολούθησε το θετικό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση του Τζόνσον με τον Λίο Βαράντκαρ, που ασκεί μεγάλη επιρροή στην ΕΕ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Μετά από δύομιση ώρες «εποικοδομητικού διαλόγου» σε εξοχική έπαυλη στη βορειοδυτική Αγγλία ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη γνώμη είναι εφικτή μια συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και ζήτησε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
«Μονοπάτι για πιθανή συμφωνία για το Brexit»
Καθώς απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ κι ενώ οι διαπραγματεύσεις φαινόταν ότι οδηγούνταν σε αδιέξοδο οι δηλώσεις του Τζόνσον και του Βαράντκαρ άφησαν να εννοηθεί ότι είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες. Αξιωματούχοι στη Βρετανία και τις Βρυξέλλες εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνοντας ότι θα είναι δύσκολο να κλείσει ένα deal πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα και σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον ο Μισέλ Μπαρνιέ θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ικανή σύγκλιση απόψεων για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.
Αγκάθι τι θα γίνει με τα ιρλανδικά σύνορα
O Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία, που θα λειτουργούσε ως μαξιλάρι απορρόφησης των κραδασμών για τη βρετανική και όχι μόνον οικονομία. Οι ηγέτες της ΕΕ προετοιμάζονται από την άλλη να εγκρίνουν μια αναβολή του Brexit, μολονότι ο Τζόνσον λέει ότι δεν θα το αποδεχθεί. Βασική πηγή διαφωνίας παραμένει το πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη ελέγχων των αγαθών που περνούν από τα χερσαία σύνορα της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Τζόνσον έχει προτείνει περιορισμένους τελωνειακούς ελέγχους μακριά από τα σύνορα, αλλά ο Ιρλανδός ομόλογός του θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα απειλήσει την ειρήνη στην περιοχή. Σύμφωνα με τους Irish Times μια πιθανή λύση ίσως επικεντρωθεί σε μια «τελωνειακή εταιρική σχέση», που θα προβλέπει την έξοδο της Βόρειας Ιρλανδίας μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, αλλά την επιβολή από τη Βόρεια Ιρλανδία των κανόνων της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ σε εισαγόμενα αγαθά.
Πρόσθετο αγκάθι είναι η πρόταση Τζόνσον να έχει η βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας δικαίωμα βέτο για την συμφωνία, που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες θα υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις κατά της εφαρμογής σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία. Τι είδους συμβιβασμοί έγιναν στη συνάντηση του Βρετανού και του Ιρλανδού πρωθυπουργού δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά ο Τζόνσον κινδυνεύει να αποξενώσει τους υποστηρικτές του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, που θα πρέπει να επικυρώσουν την όποια συμφωνία συνομολογήσει με τις Βρυξέλλες.