Η ψήφιση νομοσχεδίου στη βρετανική βουλή για την αλλαγή του πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας, στην μετά Brexit εποχή πυροδοτεί σοβαρή αντίδραση της ΕΕ.
Η υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με τους κανόνες που διέπουν το εμπόριο στην Ιρλανδία και το Ην. Βασίλειο, μέσω της Βορείου Ιρλανδίας είναι γνωστή ως πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας. Αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της ΕΕ μετά το Brexit, το συγκεκριμένο πρωτόκολλο έδινε τη δυνατότητα να μην εισαχθεί σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και έδινε τη δυνατότητα παρά το Brexit η Βόρειος Ιρλανδία να διατηρεί ένα εμπορικό καθεστώς κοινό με την Ιρλανδία και την ΕΕ.
Η Βρετανία όμως επιθυμεί να αλλάξει αυτό το καθεστώς καθώς για την βρετανική κυβέρνηση αποτελεί αγκάθι το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Η κατάθεση του νομοσχεδίου σήμερα, επιδιώκει την παράκαμψη ορισμένων κανόνων του πρωτοκόλλου χωρίς τη συγκατάθεση της ΕΕ γεγονός που για τις Βρυξέλλες θα αποτελέσει απαράδεκτη μονομερής ενέργεια που θα θέσει εν αμφιβόλω όλα όσα έχουν κερδηθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή, μεταξύ αυτών, την σταθερότητα και την ειρήνη.
«Ανευθυνότητα και Ανάξια έμπιστου εταίρου η Μ. Βρετανία»
Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά αντίποινα. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι χαρακτηριστικές ως προς τον τόνο και το ύφος και απολύτως ενδεικτικές για το πώς σκληρά μπορεί να κινηθεί η ΕΕ.
«Απαράδεκτο. Ως την τελευταία στιγμή προσδοκούσα συνεργασία για πρακτική λύση. Αντ’ αυτού συνήθης μονομερής προσέγγιση. Ανευθυνότητα. Ανάξια εμπίστου εταίρου. Η Βρετανική κυβέρνηση και πάλι συγκρουσιακή. Τα συνήθη», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπέρντ Λάνγκε.
«H μονομερής δράση βλάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη»
«Μίλησα με την Λίζ Τρας νωρίτερα όπου με ενημέρωσε για την μονομερή κατάργηση του Πρωτοκόλλου. Η ΕΕ έδινε πάντα τη μέγιστη προσοχή στον αντίκτυπο που έχει το Brexit στην Βόρεια Ιρλανδία, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις. Η μονομερής δράση βλάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και αποτελεί φόρμουλα αβεβαιότητας», σημειώνει ο Ευρωπάιος Επίτροπος, Μάρος Σέφκοβιτς.