Ταφόπλακα στις ελπίδες για μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit φαίνεται ότι έβαλε το τηλεφώνημα του Μπόρις Τζόνσον με την Άνγκελα Μέρκελ με πηγή από τη Ντάουνινγκ Στριτ να σημειώνει ότι είναι «ουσιαστικό αδύνατο» ένα ντιλ.
Ο Τζόνσον μίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις προτάσεις που κατέθεσε στις Βρυξέλλες, αλλά η Μέρκελ ξεκαθάρισε σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το BBC ότι στη βάση των προτάσεων αυτών είναι «συντριπτικά απίθανη» μια συμφωνία. Πρόσθεσε δε ότι μόνον αν παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση θα μπορούσαν να τα βρουν η Βρετανία με την ΕΕ. «Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είναι στο χείλος της κατάρρευσης, μολονότι κάναμε μεγάλο βήμα», είπε η ίδια πηγή σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε διατεθειμένη να κάνει «ούτε ένα εκατοστό πίσω». Νωρίτερα η κυβέρνηση Τζόνσον είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης των συνομιλιών πριν τη λήξη της εβδομάδας .
Που διαφωνούν οι Βρυξέλλες με τις προτάσεις Τζόνσον
Ο Guardian δημοσίευσε ένα έγγραφο που επισημαίνει σημείο προς σημείο τα σημεία όπου οι Βρυξέλλες διαφωνούν με το Λονδίνο. Σύμφωνα με τις προτάσεις Τζόνσον, η Βόρεια Ιρλανδία θα παρέμενε στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά για τα προϊόντα κατόπιν συναίνεσης της αποκεντρωμένης τοπικής κυβέρνησης, ενώ ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα έφευγε από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση.
Τα σημεία των ευρωπαϊκών διαφωνιών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Την επισήμανση ότι ουσιαστικά το δικαίωμα βέτο της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης, δίνει το δικαίωμα στο ενωτικό κόμμα DUP να μπλοκάρει την ενιαία κανονιστική ζώνη εμπορίου για ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας,
- Την προειδοποίηση ότι η διαφορετική τελωνειακή πολιτική μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην οικονομία του νησιού, κάτι που έχουν επισημάνει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της Β. Ιρλανδίας.
- Τη σημείωση ότι σε περίπτωση που μπλοκαριστεί από το DUP η παραμονή της Β. Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και, παρ' όλα αυτά, η βρετανική πλευρά επιμείνει στη μη διενέργεια ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα, τότε η ενιαία αγορά θα έμενε εκτεθειμένη σε καταχρήσεις και παραβιάσεις.
- Την επισήμανση ότι δεν υπάρχει στις βρετανικές προτάσεις εναλλακτική λύση για την περίπτωση που δε συμφωνηθεί μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών ο τρόπος αποφυγής τελωνειακών ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα.
- Τη σημείωση ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το πώς θα αποσοβηθεί το λαθρεμπόριο, εφόσον ισχύσει η προτεινόμενη εξαίρεση από τέλη και δασμούς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που διακινούν προϊόντα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
- Την ανησυχία ότι με την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να καταργήσει τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς περί κρατικής βοήθειας προς εταιρείες, οι βορειοϊρλανδικές επιχειρήσεις που θα παραμένουν στην ενιαία αγορά θα αποκτήσουν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η ΕΕ εξακολουθεί μετά από τις συζητήσεις της Δευτέρας να θεωρεί πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει επαρκή εναλλακτική στο backstop για την αποφυγή των συνόρων στην Ιρλανδία.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, αλλά ο νόμος που ψήφισε το βρετανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα τον υποχρεώνει να ζητήσει με επιστολή του από τις Βρυξέλλες τρίμηνη παράταση του Brexit, αν δεν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου -εκτός κι αν οι βουλευτές συναινέσουν σ’ ένα άτακτο Brexit, που θα ωθήσει το κρατικό χρέος της Βρετανίας στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS).
«Πυρά» Τουσκ κατά Τζόνσον
Με την σειρά του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει με «το μέλλον της Ευρώπης» με ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για τις ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
«Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδιθεί ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε να ανακληθεί (το διαζύγιο), quo vadis;», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.