Ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα ότι καταλαβαίνει την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ.
Ο υπουργός ήταν απογοητευμένος από τις κινήσεις της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Η παραίτηση του Φροστ ήταν ένα ακόμη πλήγμα για τον Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από σκάνδαλα και την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.
Ήγειρε επίσης ερωτήματα για το μελλοντικό προφίλ που θα έχει το διαζύγιο με την ΕΕ και την πορεία των συνομιλιών για την Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Φροστ δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν κινδυνεύει το Brexit, αλλά εξέφρασε ανησυχία για το που οδεύει η κυβέρνηση.
"Κατανοώ τους λόγους του. Είναι ένας άνθρωπος με ηθικές αξίες. Οι άνθρωποι με αρχές παραιτούνται από την κυβέρνηση", είπε ο Τζάβιντ στο Sky News.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή της στην παραίτηση του Φροστ.
Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κλεμάν Μπον, δήλωσε σήμερα ότι ήρθε η ώρα η βρετανική κυβέρνηση να ξαναχτίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τη Γαλλία και την ΕΕ.
Από την πλευρά της η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί πως η παραίτηση του Φροστ θα καθυστερήσει την πρόοδο των συνομιλιών για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς εκείνος απλώς εκπροσωπούσε τις απόψεις της βρετανικής κυβέρνησης.
Όπως είπε σήμερα ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Μάικλ ΜακΓραθ, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE, "αναμένουμε ότι δεν θα καθυστερήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Από την δική μας σκοπιά και από την οπτική της ΕΕ, (ο Φροστ) βρισκόταν στην αίθουσα διαπραγματευόμενος για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης".
Μια ευρωπαία Επίτροπος κάλεσε πάντως σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον να μην αντικαταστήσει τον Φροστ με έναν σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του Brexit λέγοντας ότι δεν είναι βιώσιμη μια άρνηση των Βρετανών να συμβιβαστούν.
"Αν η προτεραιότητα είναι απλώς να κατευνάσουμε τους σκληροπυρηνικούς στο Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον, τότε θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ κακό σημείο. Αν οι πολίτες (στο Λονδίνο) θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει συμβιβασμός, τότε δεν θα υπάρξει και πρόοδος και αυτό είναι μη βιώσιμο", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE η Μέιριντ ΜακΓκίνες, η Επίτροπος της Ιρλανδίας ερωτηθείσα αν ο αντικαταστάτης του Φροστ θα είναι πιθανόν ένας σκληροπυρηνικός.