Πονοκέφαλο σε πολλούς Βρετανούς που έχουν αγοράσει εξοχικές κατοικίες σε χώρες της ΕΕ έχει προκαλέσει το Brexit.
Σύμφωνα με την Daily Mail, από τον επόμενο μήνα οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα περιορίζονται σε 90 ημέρες παραμονής κατ' ανώτατο όριο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, χωρίς βίζα ή άδεια παραμονής. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν περίπου μισό εκατομμύριο Βρετανοί πολίτες που διαθέτουν ιδιοκτησίες στην Ευρώπη. Έχοντας ξεκινήσει εκστρατεία μάλιστα για να λυθεί το πρόβλημά τους, καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν, με την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς.
Ζητούν συγκεκριμένα να αλλάξει το όριο σε 180 ημέρες σε διάστημα 12 μηνών, κάτι που θα έδινε μεγαλύτερη ευελιξία και τη δυνατότητα παραμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε οποιοδήποτε ταξίδι, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Απορρίπτει το αίτημα η Ντάουνινγκ Στριτ
Η Ντάουνινγκ Στριτ ωστόσο απέρριψε χθες το αίτημα, ως συνέπεια της αποχώρησης από την ΕΕ. Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κατανοεί την κατάσταση όσων είναι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών και εάν θα ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για λογαριασμό τους, ο εκπρόσωπός του απάντησε: «Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος για το γεγονός ότι φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι συνεπάγεται αυτό όσον αφορά στην επαναφορά του ελέγχου των χρημάτων, των συνόρων και των νόμων μας».
Οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών παραπονέθηκαν ότι αντιμετωπίζονται χειρότερα από τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι είναι σε θέση να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για διάστημα έως και έξι μήνες χωρίς να χρειάζονται βίζα. Νωρίτερα φέτος, αρμόδια υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αιτήματος εξαίρεσης από τον κανόνα της ΕΕ. «Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να συμφωνήσει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις κινητικότητας για ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας», είπε απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο.
«Ο κανόνας Σένγκεν 90/180 ημερών θα περιορίσει σοβαρά τα δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στα περιουσιακά τους στοιχεία σε περιόδους της επιλογής τους», αναφέρει από την πλευρά της η ομάδα 180 Days Visa Free που καλεί την βρετανική κυβέρνηση να πείσει την ΕΕ να αλλάξει τους περιορισμούς. «Πολλοί άνθρωποι περνούν μια μακρά περίοδο το καλοκαίρι στο σπίτι τους στην Ευρώπη και το επίσης επισκέπτονται και άλλες φορές. Ο κανόνας 90/180 θα το αποτρέψει αυτό. Για παράδειγμα, εάν περάσετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον χώρο Σένγκεν, τότε οι επισκέψεις θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου και λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μεταξύ Σεπτεμβρίου και Χριστουγέννων», εξηγεί ο ομάδα.
Οι οδηγίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον κανονισμό αναφέρουν: «Από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα μπορείτε να ταξιδέψετε σε άλλες χώρες της περιοχής Σένγκεν για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών χωρίς βίζα για σκοπούς όπως ο τουρισμός. Αυτή είναι μια κυλιόμενη περίοδος 180 ημερών. Για να μείνετε περισσότερο, να εργαστείτε ή να σπουδάσετε ή για επαγγελματικά ταξίδια, θα πρέπει να πληροίτε τις προϋποθέσεις εισόδου που ορίζονται από τη χώρα στην οποία ταξιδεύετε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει (ότι θα πρέπει) να υποβάλετε αίτηση για βίζα ή άδεια εργασίας. Ίσως χρειαστεί επίσης να λάβετε βίζα εάν η επίσκεψή σας σας οδηγήσει πάνω από τις 90 ημέρες στο όριο των180 ημερών. Οι περίοδοι διαμονής που επιτρέπονται με βίζα ή άδεια δεν θα υπολογίζονται στο όριο των 90 ημερών».
Brexit: Τέλος «οι ελπίδες για μεγάλα ζεστά καλοκαίρια»
Ανάμεσα στους Βρετανούς που θα επηρεαστούν είναι και ο Ντέιβιντ Γιανγκ, βραβευμένος μυθιστοριογράφος, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Στέφανι, αγόρασαν πριν από δύο χρόνια ένα σπίτι με δύο υπνοδωμάτια στο νησί της Σύρου.
Χθες βράδυ, ο ίδιος σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί σημαίνουν ότι μειώνονται «οι ελπίδες για μεγάλα ζεστά καλοκαίρια».
«Το μόνο που ζητάμε είναι αμοιβαιότητα. Η ειρωνεία είναι ότι οι πολίτες της ΕΕ μετά το Brexit θα μπορούν να περνούν έως και έξι μήνες κάθε φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η μόνη λύση είναι η υποβολή αίτησης για διαμονή, αλλά αυτό συνοδεύεται από ελάχιστη υποχρέωση διαμονής 183 ημερών», δήλωσε ο Γιανγκ και τόνισε ότι «είναι μια φρικτή κατάσταση χωρίς διέξοδο - πολλοί ιδιοκτήτες έχουν δεσμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που απλά δεν μπορούν να κόψουν, οπότε δεν μπορούν να επιλέξουν την πλήρη διαμονή».