Στα πρόθυρα νέου lockdown βρίσκεται η Βρετανία και οι πολίτες έσπευσαν να εφοδιαστούν τα απαραίτητα -και μη- από τα σούπερ μάρκετ, με τις εικόνες από τα άδεια ράφια να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Οι ανήσυχοι αγοραστές κατέφυγαν στο Twitter για να μοιραστούν φωτογραφίες από τα τοπικά τους σούπερ μάρκετ, που δείχνουν τα ράφια να είναι τελείως άδεια από βασικά είδη. Ένας χρήστης του Twitter μοιράστηκε φωτογραφίες ενός καταστήματος Asda στο Λονδίνο, όπου τα δημητριακά, να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Ένας άλλος ανέβασε μια φωτογραφία από ένα άλλο σούπερ μάρκετ, όπου τα ρολά κουζίνας και το χαρτί υγείας είναι σε έλλειψη.
Άδειασαν μέσα σε λίγες ώρες τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Βρετανία
Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού φαίνεται να τροφοδοτεί τον πανικό, παρά το γεγονός πως ορισμένοι έσπευσαν να επισημάνουν πως τα «σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά» στην περίπτωση ενός ακόμη εθνικού lockdown. Ένα άτομο μοιράστηκε φωτογραφίες στο Twitter, όπου έγραφε: «Αυτό είναι το τοπικό μου κατάστημα Tesco. Οι άνθρωποι μέσα στον πανικό τους έχουν αδειάσει τα ράφια. Παρόλο που τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ανοιχτά». Την ίδια ώρα, κάποιος άλλος προέβλεψε: «Συμβαίνει ξανά».
Το σκηνικό που επικράτησε στα σούπερ μάρκετ το Σαββατοκύρακο θύμισε τις στιγμές πανικού που επικράτησαν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, οι αγοραστές είχαν δημιουργήσει ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ σε όλη σχεδόν την Βρετανία στις 19 Μαρτίου, από τις 6 το πρωί, με τα ράφια να αδειάζουν μέσα σε 3 μόλις ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα στις πρώτες ημέρες της κρίσης του κορωνοϊού να έχουν εξαντληθεί πολλά απαραίτητα, όπως το απολυμαντικό χεριών, το χαρτί υγείας και τα αποξηραμένα τρόφιμα.
Πολλά σούπερ μάρκετ, τότε, αποφάσισαν να ανοίγουν τις πόρτες τους νωρίτερα για τους ηλικιωμένους σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν πως ο κόσμος δεν θα έμενε χωρίς προμήθειες κατά την διάρκεια του lockdown.
Όμως οι ανησυχίες αυξάνονται τώρα μπροστά στο ενδεχόμενο για ένα δεύτερο εθνικό lockdown, με ορισμένους κυβερνητικούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και την ώρα που η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένα ποσοστά νέων κρουσμάτων, ενώ ανακοινώθηκαν νέα μέτρα αυστηρού περιορισμού, με τους παραβάτες να καλούνται να πληρώσουν έως και 10.000 λίρες πρόστιμο.
Εκτός όμως από τις ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, φαίνεται πως και οι διαδικτυακές παραγγελίες έχουν αυξηθεί, με τους πελάτες κάποιων καταστημάτων να προειδοποιούνται για υψηλή ζήτηση, με τις παραγγελίες να παραδίδονται μετά από 3 μέρες τουλάχιστον.
Ενίσχυση των αυστηρών μέτρων μελετά ο Μπόρις Τζόνσον
Κι όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον απειλεί να «εντείνει» τους περιορισμούς κατηγορώντας το βρετανικό κοινό για την αύξηση των κρουσμάτων. Κυβερνητικοί επιστήμονες έχουν τρομάξει τον Μπόρις Τζόνσον με προειδοποιήσεις για εκατοντάδες θανάτους καθημερινά από κορωνοϊό «εντός εβδομάδων», λέγοντας: «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από ένα δεύτερο εθνικό lockdown».
Στα νέα μέτρα που μελετώνται, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων, πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνονται απαγορεύσεις για όλες τις κοινωνικές επαφές και κλείσιμο των χώρων φιλοξενίας και αναψυχής, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, με διαστήματα ωστόσο χαλάρωσης των μέτρων αυτών. Τα σχολεία θα κλείσουν ως «έσχατη λύση» ισχυρίστηκε μια πηγή προσκείμενη στον Μπόρις Τζόνσον.