Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «δανεισμού» των Γλυπτών του Παρθενώνα

Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία αρχείου: AP / Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για δανεισμό στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα άφησε ο Νίκολας Κάλιναν, νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Μιλώντας στο BBC, όπως μεταδίδει ο Independent, ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να ακολουθήσει μια προσέγγιση τύπου «δανειστική βιβλιοθήκη» υπό τη θητεία του.

Όπως δήλωσε, φιλοδοξεί να «κάνει κάτι θετικό» με την κληρονομιά του μουσείου, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για την επιστροφή αντικειμένων στις χώρες τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερωτηθείς σχετικά με τα περί επιστροφής εκθεμάτων, όπως των Γλυπτών του Παρθενώνα και των χάλκινων του Μπενίν, απάντησε:

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι είναι δυνατή μια συνεργασία κάποιας μορφής, και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι θα θελήσουμε οπωσδήποτε να προωθήσουμε. Θεωρώ ότι είναι λίγο νωρίς για μένα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό, αλλά είμαι αισιόδοξος».

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα»

Ο Κάλιναν, ωστόσο, ανέφερε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν μπορούν να επιστρέψουν σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, λόγω μιας πράξης του 1963 του κοινοβουλίου που εμποδίζει διά νόμου την επιστροφή ορισμένων έργων, αλλά αναμφίβολα η προθυμία του να συνεργαστεί με άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύει μια νέα βάση για το μουσείο, το οποίο διαθέτει περίπου 8 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή του.

«Δεν μπορούμε να τα δώσουμε πίσω, λόγω του νόμου του κοινοβουλίου του 1963 - δεν μας επιτρέπεται να αφαιρέσουμε ένα αντικείμενο από ένα μουσείο», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τα Γλυπτά, τόνισε ότι είναι μια συναρπαστική περίοδος για το μουσείο και ότι μερικά από τα «σπουδαία πράγματα που επιτεύχθηκαν ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας».

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια συλλογή από περισσότερα από 30 αρχαία γλυπτά που προέρχονται από το ναό του Παρθενώνα στην Ελλάδα και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο από τις αρχές του 1800.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ