Όταν η Ιρίνα Ιζμέστιεβα βρέθηκε προ ημερών νεκρή στην έπαυλή της στο δυτικό Λονδίνο, ο Ρώσος ολιγάρχης σύζυγός της Ιγκόρ έκοβε βόλτες στο κελί της φυλακής του στα Ουράλια.
Η 52χρονη πρώην παρουσιάστρια στη Μόσχα και παραγωγός ταινιών εντοπίστηκε προ δεκαημέρου κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες όταν φίλοι της κάλεσαν την αστυνομία στο πανάκριβο σπίτι της. Η Ιρίνα ήταν γνωστή στους κύκλους της βρετανικής υψηλής κοινωνίας και μεγάλωνε τις δύο κόρες της στην έπαυλη, την ώρα που ο 55χρονος πολυοεκατομμυριούχος ολιγάρχης, πρώην γερουσιαστής της Μόσχας και μεγιστάνας του πετρελαίου σύζυγός της - και αργότερα εχθρός του Βλαντίμιρ Πούτιν- «σάπιζε» με άλλα δύο άτομα σε κελί μιας από τις χειρότερες φυλακές της Ρωσίας, τη σωφρονιστική αποικία «Λευκός Κύκνος» κοντά στην πόλη Σολικάμσκ, όπου είναι έγκλειστοι από δολοφόνοι κατά συρροήν μέχρι κανίβαλοι. Ο Ιζμέστιεβ βρίσκεται στη φυλακή αυτή από το 2010 καταδικασμένος για φόνους και φοροδιαφυγή, αν και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες ήταν στημένες, επειδή «τα είχε σπάσει» με το Κρεμλίνο.
Κι ενώ ο Ρώσος ολιγάρχης ζούσε έναν καθημερινό εφιάλτη, η γεννημένη στην Ουκρανία γυναίκα του μεγάλωνε τις δίδυμες κόρες τους, παρέχοντάς τους ιδιωτική εκπαίδευση και φρόντιζε την καριέρα της ως βραβευμένη παραγωγός με διασυνδέσεις με μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και διασημότητες – στο λογαριασμό της στο Instagram υπάρχουν φωτογραφίες της με τον πρίγκιπα Χάρι και τον ηθοποιό Τζέρεμι Άιρονς μεταξύ άλλων -.
Ταυτόχρονα η Ιρίνα έδινε νομική μάχη κατά της ρωσικής κυβέρνησης για να βγάλει τον άνδρα της από τη φυλακή. Έχοντας αποτύχει σε όλες τις προσπάθειές της στη Ρωσία, κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση το Κρεμλίνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή στη Daily Mail. Ουδεμία κατάπληξη προκάλεσε ως εκ τούτου το γεγονός ότι οι σοκαρισμένο από το θάνατό της Ιρίνα φίλοι της κάλεσαν τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες – την ΜΙ5 συγκεκριμένα - να διερευνήσει τις συνθήκες του αδόκητου χαμού της σε μια από τις πλουσιότερες συνοικίες του Λονδίνου.
Επιφανής Βρετανός δικηγόρος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι ο «άκαιρος θάνατός της» προκαλεί μεγάλες υποψίες, αφού η 52χρονη ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την έφεση του Ρώσου ολιγάρχη στο Στρασβούργο. Χωρίς την Ιρίνα, η έφεση αυτή πιθανότατα θα απορριφθεί προς ανακούφιση αναμφίβολα του Κρεμλίνου, σχολιάζει η Daily Mail. Aπό την πλευρά του ο Ιγκόρ Ιζμέστιεφ φέρεται να είναι σε κατάσταση «απόλυτου σοκ» αφότου πληροφορήθηκε από τον συνήγορό του την τραγική είδηση του θανάτου της γυναίκας του.
«Κοίταζε συνεχώς πίσω της»…
Φίλος της Ιζμέστιεβα είπε ότι η 52χρονη κοίταζε συνεχώς πίσω της φοβούμενη κάποια επίθεση από τους εχθρούς του Ρώσου ολιγάρχη συζύγου της.
«Δεν έδειχνε να ζει ελεύθερα. Ο άνδρας της χρηματοδοτούσε τη ζωή της και την ανατροφή των παιδιών τους. Την έλεγχε οικονομικά. Ήταν ένας δύσκολος γάμος – κοίταζε συνεχώς πίσω της, ακόμη κι όταν εκείνος μπήκε στη φυλακή», είπε. Η Ιρίνα φοβόταν τόσο πολύ που είχε προσλάβει σοφέρ για να μεταφέρει και να παραλαμβάνει τις δίδυμες 21χρονες κόρες της Σάσα και Αρίνα από την ιδιωτική σχολή που απείχε μόλις ένα χιλιόμετρο από την έπαυλή τους.
Η κόντρα του Ρώσου ολιγάρχη με τον Πούτιν
Ο άνδρας της, πρώην στρατιωτικός από την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου ρωσική δημοκρατία της Μπασκιρίας, έβγαλε εκατομμύρια τη δεκαετία του 1990 από το εμπόριο μαύρου χρυσού όταν απέκτησε επαφές με συγγενείς του προέδρου της ρωσικής αυτής περιφέρειας. Εκτός από την πετρελαϊκή εταιρεία Korus απέκτησε και άλλα περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο της ναυτιλίας και το 1999 μπήκε στην πολιτική κονίστρα και ήταν γερουσιαστής για πέντε χρόνια. Εκείνο το διάστημα ο Ρώσος ολιγάρχης θεωρείτο σύμμαχος του Πούτιν, ο οποίος του χάρισε κι ένα χρυσό ρολόι με την υπογραφή του.
Αλλά η τύχη του άλλαξε όταν ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου αποφάσισε να τα βάλει με τους προέδρους των περιφερειών στη Ρωσία και να ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Αντί να βοηθήσει το Κρεμλίνο ο Ιζμέστιεφ αρνήθηκε να συνεργαστεί παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες και την επόμενη χρονιά έφυγε με την οικογένειά του από τη Ρωσία, αρχικά στη Γερμανία και μετά στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πηγές στη Μόσχα ο Ιζμέστιεφ πήρε μαζί του μεγάλα ποσά από την περιουσία του για να μην τα κατάσχουν οι ρωσικές Αρχές. Δύο χρόνια αργότερα, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ( η διάδοχος της KGB, FSB) τον παρέσυραν σε ένα επιχειρηματικό, όπως εκείνος νόμιζε, ταξίδι στην Κιργισία και μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος του στο Μπισκέκ, τον συνέλαβαν και τον πήγαν στη Μόσχα, με την κατηγορία της δολοφονίας της συζύγου ενός επιχειρηματικού του εταίρου. Ο Ρώσος ολιγάρχης κατηγορήθηκε ακόμη ότι διηύθυνε μια μαφιόζικη οργάνωση για να πάρει τον έλεγχο διυλιστηρίων, αλλά και για άλλους φόνους από το 1992 έως το 2004 καθώς και για φοροδιαφυγή, απόπειρα δωροδοκίας αξιωματούχου της FSB και απόπειρα δολοφονίας του γιου του πρώην συμμάχου του, προέδρου της Μπασκιρίας. Η δίκη του το 2010 στη Μόσχα προκάλεσε την οργή ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν απέτρεψε την καταδίκη του και τον εγκλεισμό του στη διαβόητη φυλακή.
Ο μυστηριώδης θάνατος της Ιρίνα Ιζμέστιεβα
Γεννημένη στην Ουκρανία το 1969 η γυναίκα του σπούδασε μηχανικός προτού μετακομίσει στη Μόσχα, όπου φοίτησε σε σχολή δημοσιογραφίας και εργάστηκε επί μια τριετία ως παρουσιάστρια στο ρωσικό δίκτυο TDK.
Μετά τη φυλάκιση του Ρώσου ολιγάρχη, η Ιζμέστιεβ φοίτησε σε σχολή κινηματογράφου στο Λονδίνου και έστησε την εταιρεία παραγωγής ταινιών IZM, ενώ αρκετές ταινίες μικρού μήκους παραγωγής της προβλήθηκαν στις Κάννες, τη Ρώμη και τη Βενετία αποσπώντας βραβεία.
Η Ιζμέστιεβα είναι μία από τις πολλές διασημότητες από τη Ρωσία που πέθαναν υπό μυστηριώδες συνθήκες σε βρετανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια μετά τη δηλητηρίαση το 2006 του Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο με ραδιενεργό πολώνιο 210, τον θάνατο του εξόριστου Ρώσου τραπεζίτη Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι στο Σάρϊ με σπάνια φυτική τοξίνη, που προκαλεί καρδιακή ανακοπή, τον Ρώσο ολιγάρχη, πρώην φίλο του Πούτιν και κατόπιν σφοδρό επικριτή του Κρεμλίνου, Μπόρις Μπερεζόφσκι που βρέθηκε απαγχονισμένος στο μπάνιο του και την δηλητηρίαση προ τριετίας στο Σάλσμπερι του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπαλ και της κόρης του με το νευροτοξικό παράγοντα Novichok.
Στη Ρωσία ορισμένες εφημερίδες απέδωσαν τον θάνατο της Ιζμέστιεβα στην Covid-19, αν και η φίλη της, Μιράντα Μιριανασβίλι είπε ότι η 52χρονη είχε διαγνωστεί αρνητική κι ότι έπαιρνε αντιβιοτικά για έναν επίμονο βήχα. Η βρετανική αστυνομία λέει ότι δεν αντιμετωπίζει ως «ύποπτο» το θάνατο της γυναίκας του Ρώσου ολιγάρχη. Αλλά ο δικηγόρος που μίλησε στη Daily Mail είπε ότι αυτό τον προβληματίζει, «εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο σχέδιο προκειμένου οι Ρώσοι να χαλαρώσουν την επαγρύπνησή τους». Η οικογένεια της Ιρίνα ετοιμάζεται να πληρώσει για ιδιωτική νεκροψία, ώστε να μην υπάρξει κενό στην έρευνα για τα αίτια του θανάτου της. Οι κόρες της είναι απαρηγόρητες και οι φίλοι της ζητούν από τις βρετανικές Αρχές να ερευνήσουν εξονυχιστικά τι προκάλεσε τον αιφνίδιο χαμό της και να βγει όλη η αλήθεια στη φόρα.