Οι στρατιώτες μας θα πρέπει να προετοιμαστούν «για να πολεμήσουν γι’ άλλη μια φορά στην Ευρώπη», δήλωσε ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς, που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής του βρετανικού στρατού την περασμένη Δευτέρα , σημείωσε στο μήνυμά του προς τους Βρετανούς στρατιώτες για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζουν: «Είναι τώρα επιτακτική η ανάγκη να σφυρηλατήσουμε έναν στρατό ικανό να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων μας και να νικήσει στις μάχες τη Ρωσία. Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει για άλλη μια φορά στην Ευρώπη», τόνισε.
Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο», σε μια εκτίμηση που συμφωνεί με εκείνη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τη διάρκεια της ουκρανο-ρωσικής σύρραξης.
Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν «εισέρχεται σε νέα φάση» και αν στεφθεί με επιτυχία η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θα σταματήσει από το να διαμελίσει την Ουκρανία». Σε άρθρο του στους Times ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε: «Φοβούμαι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο καθώς ο Πούτιν καταφεύγει σε μια εκστρατεία φθοράς, προσπαθώντας να συντρίψει την Ουκρανία με καθαρή βαρβαρότητα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι φίλοι μας πρέπει να απαντήσουν διασφαλίζοντας ότι η Ουκρανία έχει τη στρατηγική αντοχή για να επιβιώσει και τελικά να επικρατήσει».
«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον η Ουκρανία θα μπορέσει να ενισχύσει τις ικανότητές της να υπερασπιστεί τα εδάφη της ταχύτερα απ’ ό,τι η Ρωσία μπορεί να ανανεώσει τις επιθετικές της δυνατότητες. Αποστολή μας είναι να κερδίσουμε χρόνο για την Ουκρανία».
Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε πέρυσι σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του τακτικού στρατού, μειώνοντας το μέγεθος του προσωπικού από 82.000 σε 72.500 έως το 2025. Όταν έγινε η ανακοίνωση τον Μάρτιο του 2021, ο βρετανικός στρατός είχε περίπου 76.500 τακτικούς στρατιώτες. Ο σερ Πάτρικ είπε ότι είναι «ο πρώτος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου από το 1941 που ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει μια ηπειρωτική δύναμη». Και πρόσθεσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπογραμμίζει τον βασικό μας σκοπό να προστατεύσουμε τη Βρετανία με το να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μάχες και να κερδίσουμε πολέμους στην ξηρά».
Σύμφωνα με ανάλυση του BBC είναι αξιοσημείωτη η γλώσσα που επέλεξε στην επιστολή του ο νέος αρχηγός του ΓΕΣ της Βρετανίας, καθώς μίλησε για την ανάγκη ετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και κατονόμασε τη Ρωσία.
«Όσον αφορά στο πώς θα εκληφθούν οι δηλώσεις αυτές στην Ουκρανία, το Κίεβο έχει ζητήσει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να το δουν ως σαφή ένδειξη ότι ο βρετανικός στρατός θα εμπλακεί. Σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να εκλάβουν τις δηλώσεις στη Ρωσία, πιθανότατα θα τις υποδεχθούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά αν θεωρηθούν ως κάτι σαν απειλή - και θα μπορούσε να είναι - τότε ίσως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επαναλάβει το συναίσθημα που εξέφρασε σε συνέντευξή του στο BBC tην περασμένη εβδομάδα, όταν μιλούσε για την επιθυμία της Βρετανίας να γονατίσει τη Ρωσία, και είπε: "Άντε, κάντε το"», γράφει ο αρμόδιος για θέματα Άμυνας συντάκτης του βρετανικού δικτύου.
Όλες οι ειδήσειςΜεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μύκονο -Σώθηκαν 108, αγνοούνται τέσσερις -Δείτε βίντεο
Η Ευρώπη παίρνει έκτακτα μέτρα για το φυσικό αέριο: Τα σχέδια Ιταλίας-Γερμανίας για τις μειωμένες παραδόσεις
«Λιώνει» η Ευρώπη από τη ζέστη: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία [εικόνες & βίντεο]