Η Βρετανία έστειλε πολεμικά πλοία στη Βόρεια Θάλασσα για να προστατεύσει τους υποθαλάσσιους αγωγούς αερίου και πετρελαίου και τα καλώδια του διαδικτύου από σαμποτάζ, μετά την ανατίναξη του Nordstream.
Η φρεγάτα τύπου 23 HMS Somerset και το πλοίο έρευνας HMS Enterprise έχουν αναπτυχθεί εν μέσω φόβων ότι οι αγωγοί, οι εξέδρες και τα υποθαλάσσια καλώδια, στα οποία βασίζονται ολόκληρες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, για ενέργεια, κινδυνεύουν από περαιτέρω επιθέσεις.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση, όπως είχε δηλώσει, για να «καθησυχάσει» όσους εργάζονται κοντά στους αγωγούς.
Επικρατεί ανησυχία στη Βόρεια Θάλασσα
Μια ναυτική πηγή είπε στους Times: «Υπάρχουν μια σειρά από αβεβαιότητες που σχετίζονται με αυτήν την περιοχή και τις υποδομές. Η πιθανότητα να συμβεί οτιδήποτε είναι απομακρυσμένη, αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν και τι καλύτερο σύστημα να έχει κανείς από ένα πλοίο που έχει καλό ραντάρ και καλό σόναρ;».
Το HMS Enterprise χρησιμοποιεί ένα σόναρ και μικροσκοπικά drones για τη διεξαγωγή «ωκεανογραφικών και υδρογραφικών ερευνών, που εξετάζουν και χαρτογραφούν τον πυθμένα της θάλασσας».
Το HMS Somerset, εν τω μεταξύ, είναι μια «γρήγορη, προσαρμόσιμη, ευέλικτη φρεγάτα», που είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν για να είναι η σκιά ρωσικών ναυτικών αντιτορπιλικών στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Νορβηγία αυξάνει την παρουσία ασφάλειας γύρω από τους αγωγούς μετά από απειλές για τις υπεράκτιες πλατφόρμες φυσικού αερίου της. Αυτό υποδηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που συνδέεται με τη Νορβηγία μέσω δύο μεγάλων αγωγών που μεταφέρουν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου αυτής της χώρας, βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο.
«Όλοι είμαστε ευάλωτοι»
H απόφαση ελήφθη καθώς κρίσιμες υποδομές της Ευρώπης βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο μετά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, σε επίθεση που ευρέως θεωρείται ότι ενορχηστρώθηκε από τη Ρωσία, προειδοποίησαν ανώτεροι πολιτικοί, αρχηγοί άμυνας και ειδικοί, σύμφωνα με την Daily Mail.
Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας, τα οποία είναι διάσπαρτα με δεκάδες εξέδρες και διασταυρώνονται από σωλήνες, βρίσκονται επίσης κοντά στα νορβηγικά ύδατα.
«Όλοι μας είμαστε ευάλωτοι, γιατί εξαρτόμαστε τόσο πολύ από τα καλώδια του Διαδικτύου και τους αγωγούς μας στα κοιτάσματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Αυτός είναι ο λόγος που πήρα την απόφαση να αναπτύξω την HMS Enterprise και μια φρεγάτα για να υποστηρίξω τη Νορβηγία», είπε ο Μπεν Γουάλας.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ως «βλακώδη», αλλά η Ρωσία έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.
Ο Πούτιν κυβερνά τον μεγαλύτερο στόλο κατασκοπευτικών υποβρυχίων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός -του Belgorod- που σχεδιάστηκε ειδικά για να επιτίθεται σε υποθαλάσσια καλώδια και έχει εύκολη πρόσβαση στη Βαλτική μέσω Καλίνινγκραντ και Αγίας Πετρούπολης, όπου εδρεύει και ο πρόσφατα αναπτυγμένος στόλος υποβρύχιων drones.