Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη μετεγκατάσταση 8.000 Αφγανών που έφτασαν εκεί για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν και μέχρι σήμερα διαμένουν σε ξενοδοχεία.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που επικρίθηκε δριμύτατα από την αντιπολίτευση και από οργανώσεις που προασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων. Η Βρετανία υποδέχτηκε 24.500 Αφγανούς όταν οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021. Περίπου 8.000 από αυτούς στεγάζονται ακόμη σε ξενοδοχεία και οι μισοί είναι παιδιά.
«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο υφυπουργός Τζόνι Μέρσερ, που είναι αρμόδιος για θέματα Βετεράνων, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η διαμονή σε ξενοδοχεία επρόκειτο να είναι «μια προσωρινή λύση» ώστε να καλυφθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών μετά την «άνευ προηγουμένου εκκένωση» της Καμπούλ. «Αυτό πρέπει να αλλάξει, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους εδώ», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Βρετανία: Ένα εκατ. στερλίνες την ημέρα κοστίζει η διαμονή των προσφύγων σε ξενοδοχεία
Το κόστος της διαμονής των προσφύγων σε ξενοδοχεία ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο στερλίνες ημερησίως, αποκάλυψε.
Ο Μέρσερ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 35 εκατ. λίρες ώστε οι Αφγανοί να βρουν καταλύματα και εργασία και να χρηματοδοτηθούν τα μαθήματα αγγλικών που θα κάνουν. Πρόκειται, όπως είπε για μια «γενναιόδωρη προσφορά».
Από τα τέλη Απριλίου οι Αφγανοί που διαμένουν σε ξενοδοχεία θα αρχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου οι αρχές θα τους εξηγούν ότι πρέπει να βρουν νέο κατάλυμα. Όσοι αρνηθούν μια προσφορά μετεγκατάστασής τους αλλού, δεν θα λάβουν άλλες προτάσεις, εξήγησε ο Μέρσερ.
«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τους προταθούν κατάλληλα καταλύματα», σχολίασε ο Εργατικός βουλευτής Τζον Χίλι. «Ο υπουργός μπορεί να εγγυηθεί σήμερα ότι κανείς από αυτούς τους Αφγανούς δεν θα μείνει άστεγος αφού φύγει από το ξενοδοχείο όπου διαμένει σήμερα;» διερωτήθηκε.
Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για το σχέδιο της κυβέρνησης. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι άνθρωποι αυτοί που έφυγαν για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να βρεθούν άστεγοι και απένταροι στους δρόμους της Βρετανίας», είπε ο πρόεδρός του, ο Ενβέρ Σάλομον. «Το να ασκείς πίεση στις οικογένειες των Αφγανών (σ.σ. για να φύγουν από τα ξενοδοχεία) μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο άγχος, αφού έχουν ήδη βιώσει μεγάλη αναστάτωση», πρόσθεσε.
Το Συμβούλιο παραδέχεται ότι τα ξενοδοχεία δεν αποτελούν το κατάλληλο κατάλυμα για τους πρόσφυγες, όμως κατηγορεί την κυβέρνηση και τους «κακούς χειρισμούς» της για το γεγονός ότι χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν ακόμη εκεί.