Ανάλυση για την επιστροφή-σοκ: Γιατί ο Σούνακ έκανε υπουργό τον πρώην πρωθυπουργό Κάμερον - iefimerida.gr

Ανάλυση για την επιστροφή-σοκ: Γιατί ο Σούνακ έκανε υπουργό τον πρώην πρωθυπουργό Κάμερον

Ντέιβιντ Κάμερον, Ρίσι Σούνακ
Ντέιβιντ Κάμερον, Ρίσι Σούνακ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφότου ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού της Βρετανίας τον περασμένο χρόνο ο Ρίσι Σούνακ προσπάθησε να φέρει την ηρεμία στη χαοτική κυβέρνηση που παρέλαβε από τα χέρια της Λιζ Τρας, αλλά παρά τις προσπάθειές του να διορθώσει την πορεία, πάσχιζε όλο αυτό το διάστημα να δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα για το όραμά του για τους Τόρηδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά πιθανώς άλλαξαν χθες όταν ο Σούνακ αιφνιδίασε το βρετανικό πολιτικό κατεστημένο διορίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον επικεφαλής του Φόριν Όφις, αφού προηγουμένως απέπεμψε από το υπουργείο Εσωτερικών την Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου για έναν πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου υπολείπεται σταθερά των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις. Η επιστροφή του Κάμερον υποδεικνύει ότι ο Σούνακ φιλοδοξεί να μετατοπίσει τους Τόρηδες προς το κέντρο ενόψει των εκλογών του ερχόμενου έτους. Αλλά αναβιώνει και την κόντρα στους κόλπους των Συντηρητικών για την επιλογή του Κάμερον, τον οποίο απεχθάνονται πολλοί στη δεξιά πτέρυγα, καθώς είχε υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα για το Brexit προ επταετίας.

Το διάστημα που προηγήθηκε του ανασχηματισμού βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και μέλη των Τόρηδων επέκριναν την Μπρέιβερμαν, η οποία έλυσε τα χέρια του Σούνακ την περασμένη εβδομάδα όταν χωρίς να λάβει την έγκριση της Ντάουνινγκ Στριτ επέκρινε σε άρθρο της στους Times την αστυνομία, της οποίας προϊστατο, για μεροληψία υπέρ των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, χαρακτηρίζοντας «πορείες μίσους» τις κινητοποιήσεις τους για τη Λωρίδα της Γάζας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μπρέιβερμαν είχε εκφράσει αμφιλεγόμενες θέσεις και παλαιότερα, όπως όταν μιλώντας για τους αστέγους χαρακτήρισε «προσωπική επιλογή» την έλλειψη στέγης, αλλά και με το σχέδιό της για μεταγωγή των αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα της κεντρικής Αφρικής.

«Στα κάγκελα» η δεξιά πτέρυγα των Τόρηδων για τον διορισμό του Κάμερον

Αν και η καρατόμηση της Μπρέιβερμαν δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, ο διορισμός του Κάμερον προκάλεσε σοκ στο κόμμα και ρήγμα μεταξύ των πιο κεντρώων, που χαιρέτισαν την επιστροφή και εκείνων της δεξιάς πτέρυγας που εξοργίστηκαν και αναζητούν τρόπους να κάνουν «κόλαση» από δω και στο εξής τη ζωή του Σούνακ.

Ο Κάμερον δήλωσε περιχαρής που αναλαμβάνει το νέο του ρόλο σε μια εποχή παγκόσμιων αλλαγών. «Γνωρίζω ότι δεν είναι σύνηθες να επιστρέφει κατ’ αυτόν τον τρόπο ένας πρωθυπουργός, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπηρετεί κανείς τον λαό. Ελπίζω τα έξι χρόνια μου στην πρωθυπουργία, τα 11 χρόνια μου στο τιμόνι του Συντηρητικού Κόμματος να μου έχουν δώσει χρήσιμη εμπειρία, επαφές, γνωριμίες και γνώση», είπε συμπληρώνοντας ότι θα πορευτεί βάσει της κυβερνητικής γραμμής μολονότι είχε διαφωνήσει ενίοτε με τον Σούνακ στο παρελθόν.

Η επιστροφή του Brexit

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σούνακ, ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε στον ανασχηματισμό για να δημιουργήσει μια «ισχυρή, ενωμένη ομάδα, εστιασμένη στην παραγωγή έργου», αλλά η επιστροφή του κεντρώου Κάμερον στο προσκήνιο έκανε πυρ και μανία το δεξιό κέρας των Συντηρητικών, που υποστήριζαν τη στάση της Μπρέιβερμαν αναφορικά με το μεταναστευτικό και τις διαδηλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, μία βουλευτής, η Αντρέα Τζένκινς έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Επιτροπής 1922 με πρόταση μομφής κατά του Σούνακ για τον «μακιαβελικό» ρόλο του στην αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Αλλά για να κατατεθεί πρόταση μομφής θα πρέπει να στείλουν αντίστοιχες επιστολές 53 από τους 350 βουλευτές των Τόρηδων στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit επεσήμαναν ότι η επάνοδος του Κάμερον – με τον ρόλο που είχε διαδραματίσει στο δημοψήφισμα – σημαίνει ότι το κόμμα περνά στα χέρια εκείνων που ζητούσαν παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν πώς ο Σούνακ επανέφερε έναν άνθρωπο που βρέθηκε το 2021 στο επίκεντρο σκανδάλου λόμπι.

Τα σχέδια της Μπρέιβερμαν

Μετά την καρατόμησή της από τον Σούνακ η Μπρέιβερμαν αναμένεται να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προσπάθεια προετοιμασίας για την ανάληψη των ηνίων των Συντηρητικών, εφόσον χάσουν τις εκλογές του ερχόμενου έτους, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις, όπου οι Εργατικοί διατηρούν προβάδισμα περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σούνακ προσπάθησε να ανανεώσει το προφίλ στο συνέδριο των Τόρηδων τον περασμένο μήνα εμφανιζόμενος ως φορέας «αλλαγής», αλλά το μήνυμά του επισκιάστηκε από την απόφασή του να ακυρώσει μέρος του πλέον φιλόδοξου σιδηροδρομικού πρότζεκτ της χώρας. Οι Εργατικοί κατηγορούσαν τον Σούνακ ως αδύναμο μετά τη δημοσίευση του άρθρου της Μπρέιβερμαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά τώρα χαρακτηρίζουν πράξη απόγνωσης την απόφασή του να διορίσει τον Κάμερον υπουργό Εξωτερικών.

«Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ρίσι Σούνακ έλεγε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν μέρος ενός αποτυχημένου status quo και τώρα τον επαναφέρει ως σωσίβιο», σχολίασε ειρωνικά ο βουλευτής των Εργατικών, Πατ ΜακΦάντεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ