Για μια κρίσιμη εβδομάδα ετοιμάζεται ο Ρίσι Σούνακ ενόψει της διαγραφόμενης ήττας των Τόρηδων στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Πέμπτης, καθώς εσωκομματικοί αντάρτες φέρονται να έχουν καταστρώσει σχέδιο αντικατάστασής του με την πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Πένι Μόρντοντ, ώστε να αποφύγουν τη συντριβή στις γενικές εκλογές.
Τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για τον Σούνακ και τους Τόρηδες, που αναμένεται να βιώσουν απανωτές ήττες στις επικείμενες τοπικές εκλογές με τους πρώτους υπολογισμούς να δείχνουν ότι το Συντηρητικό κόμμα μπορεί να χάσει έως και τις μισές του θέσεις στα δημοτικά συμβούλια της χώρας, ενώ στις δημοσκοπήσεις για τις γενικές εκλογές οι Εργατικοί προηγούνται σταθερά με διαφορά περίπου 20%.
Μετά την αποχώρηση από το κυβερνών κόμμα του πρώην υπουργού, του δρος Νταν Πούλτερ και την προσχώρησή του στους Εργατικούς το Σάββατο, Τόρηδες αντάρτες της δεξιάς πτέρυγας εκπόνησαν ένα σχέδιο «100 ημερών για τη διάσωση της Βρετανίας», βάσει του οποίου τον Σούνακ θα αντικαταστήσει η Μόρντοντ – εκείνη που μετέφερε το βαρύ ξίφος στη στέψη του βασιλιά Καρόλο -.
Οι αντάρτες φέρονται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, να πιστεύουν ότι αν αναλάβει πρωθυπουργικά καθήκοντα η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και προωθήσει μια σειρά μέτρων για την φορολόγηση, το μεταναστευτικό και άλλα ζητήματα, θα αποτραπεί μια σαρωτική νίκη των Εργατικών στις γενικές εκλογές, που προγραμματίζονται για αργότερα φέτος ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025. «Η πραγματικότητα είναι ότι αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση επιβίωσης και εναπόκειται στους συναδέλφους να αποφασίσουν αν θέλουν να βυθιστούν με το καράβι που βουλιάζει» του Σούνακ, είπε ένας από τους αντάρτες στην Κυριακάτικη Telegraph.
Τι λέει η Μόρντοντ για τα περί αντικατάστασης του Σούνακ
Η Μόρντοντ, ωστόσο, φέρεται να έχει χαρακτηρίσει «ανυπόστατες» τις φήμες αυτές για την ίδια. Στελέχη της κεντρώας πτέρυγας των Συντηρητικών θεωρούν ότι μια μετατόπιση του κόμματος προς τα δεξιά θα το καταστήσει ακόμη λιγότερο ελκυστικό στους ψηφοφόρους, ενώ οι εσωκομματικοί επικριτές της Μόρντοντ λένε ότι πέρα από τις εντυπώσεις που κέρδισε στη στέψη του Καρόλου δεν διαθέτει τα αναγκαία φόντα για να ηγηθεί της Βρετανίας.
«Η ανησυχία μου είναι ότι δεν έχουμε μια σημαντική πειστική απάντηση στους δεξιούς λαϊκιστές του Reform. Έχουμε έναν ηγέτη [τον Σούνακ], που δεν μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους στο “κόκκινο τείχος” [ τις περιφέρειες στα Μίντλαντς και τις βόρειες περιοχές της χώρας, που παραδοσιακά ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό την αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016] . Τον θεωρούν έναν πολυεκατομμυριούχο που δεν μοιράζεται τις αγωνίες τους», δήλωσε ένας βουλευτής των Συντηρητικών στους Τάιμς του Λονδίνου.
Ο Σούνακ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο γενικών εκλογών το καλοκαίρι
Το σχέδιο που εκπόνησαν οι Τόρηδες αντάρτες κατά του Σούνακ περιλαμβάνει προσπάθειες για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στη Βρετανία, μεγαλύτερη της προγραμματισμένης αύξηση των αμυντικών δαπανών, περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων και αυστηροποίηση των ποινών για τους κατά συρροήν εγκληματίες.
Ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας για την πρωθυπουργία του ο Σούνακ αρνθήκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάει η Βρετανία στις κάλπες το καλοκαίρι, αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για τη διενέργεια των εκλογών τον Ιούλιο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το πρωί στο δίκτυο Sky News, Σούνακ επέμεινε στο ίδιο μοτίβο. «Έχω υπάρξει επανειλημμένα ξεκάθαρος για το θέμα το εθνικών εκλογών», «δεν θα πω τίποτα περισσότερο από αυτά που έχω ήδη πει». Όμως αυτό που έχει ήδη δηλώσει είναι ότι «οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο δεύτερο μισό του έτους». Αυτό πρακτικά σημαίνει όμως ότι από τον Ιούλιο και μετά, κάθε ημερομηνία είναι πιθανή για εθνικές εκλογές. Υποχρέωση της κυβέρνησης και του ηγέτη της είναι μόνο να το δηλώσουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την επίσημη ημερομηνία διεξαγωγής.
Υψηλόβαθμες πηγές του Συντηρητικού κόμματος που επικαλούνται σήμερα οι κυριακάτικοι Times δηλώνουν ότι «υπάρχει 90% πιθανότητα οι εκλογές να είναι μεταξύ ημερομηνιών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου». Παράλληλα, αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανό σενάριο να ανακοινωθεί η πολυπόθητη ημερομηνία στο ετήσιο Συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος στις 2 Οκτωβρίου και να καθοριστεί η 14η Νοεμβρίου ως η ημέρα που οι ψηφοφόροι θα κληθούν στην κάλπη. Ο λόγος που μοιάζει το κυβερνών κόμμα να θέλει να καθυστερήσει τις εκλογές είναι για να καταφέρει να εφαρμόσει κάποιες από τις πολιτικές του, με την ελπίδα ο κόσμος να πειστεί από τις αλλαγές. Το πρώτο μεγάλο τεστ όμως, της ηγεσίας Σούνακ στην δίχρονη ηγεσία του, είναι οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της Πέμπτης.