Βρετανία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο ως το 2024 -Ερχεται πρωτοφανής ζέστη - iefimerida.gr

Βρετανία: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε όλο τον κόσμο ως το 2024 -Ερχεται πρωτοφανής ζέστη

Άνδρας κάτω από τρεχούμενο νερό σε ημέρα ιδιαίτερα υψηλής ζέστης
Άνδρας κάτω από τρεχούμενο νερό σε ημέρα ιδιαίτερα υψηλής ζέστης / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πέντε επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να είναι τα θερμότερα που θα έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σύμφωνα με μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας.

Όπως αναφέρουν οι Βρετανοί επιστήμονες, ελοχεύει ο κίνδυνος, η θερμοκρασία στη Γη να υπερβεί το πλαφόν των 1,5 βαθμών Κελσίου έως το 2024. Στο πλαίσιο αυτών των προβλέψεων που μελετούν τις κλιματικές τάσεις των επόμενων 10 ετών, το Met Office εκτιμά ότι κάθε χρονιά, από το 2020 έως το 2024, η θερμοκρασία αναμένεται να είναι κατά 1,06 έως 1,62 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρρίπτεται το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας και ζέστης του 2016

Το ρεκόρ του 2016, που αποτελεί μέχρι στιγμής την θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί, «πιθανόν» θα καταρριφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Οι τελευταίες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε έτη καταδεικνύουν ότι (το φαινόμενο) της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα συνεχιστεί, σε συμφωνία με τα αυξημένα επίπεδα των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σχολίασε ο μετεωρολόγος Νταγκ Σμιθ.

«Αυτές οι προβλέψεις περιλαμβάνουν κάποιον βαθμό αβεβαιότητας, όμως οι περισσότερες περιοχές θα είναι θερμότερες» ιδίως η βόρεια Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική, τόνισε ο επιστήμονας.

Ρεκόρ ανόδου θερμοκρασίας ως το 2024

Ο μέσος όρος των θερμοκρασιών τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να καθοριστεί μεταξύ 1,15 και 1,46 βαθμών Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή. Ο μέσος όρος για το 2015-2019, την θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί, ανήλθε σε 1,09 βαθμό Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στοχεύει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασία στους +2 βαθμούς, ιδανικά στον +1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, κάτι που επιτάσσει τη δραστική και άμεση μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Met Office, υπάρχει ένας «μικρός κίνδυνος» (περίπου 10%) σε μία από τις χρονιές μεταξύ 2020 και 2024 να υπερβεί το φράγμα του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ