Από τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία έχει δεχθεί κριτική για διάφορα ατοπήματα.
Τώρα δέχεται ένα νέο πλήγμα -και μάλιστα σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει την οργή πολλών Βρετανών για τον προϋπολογισμό λιτότητας- με την παραίτηση της υπουργού Μεταφορών Λουίζ Χέιγκ, για μια ψευδή δήλωση που είχε κάνει πριν από χρόνια στην αστυνομία.
Στην επιστολή της παραίτησης που υπέβαλε στον Στάρμερ, η 37χρονη Χέιγκ αναφέρει ότι την έκλεψαν στο Λονδίνο το 2013 και έδωσε στην αστυνομία μια λίστα με πράγματα που νόμιζε ότι της είχαν αποσπάσει, ανάμεσά τους και το κινητό της εργασίας της. Αργότερα ανακάλυψε ότι το είχε αφήσει στο σπίτι.
Όταν άνοιξε ξανά το κινητό της, η αστυνομία εντόπισε το στίγμα του στο σπίτι της. Ωστόσο, όπως τη συμβούλεψε ο δικηγόρος της, παρέμεινε σιωπηλή κατά τη διάρκεια μιας κατάθεσης στην αστυνομία. Η Χέιγκ είπε ότι μετάνιωσε που ακολούθησε τη συμβουλή του. Στο μεταξύ, ο εργοδότης της τής παρείχε ένα νέο κινητό τηλέφωνο εργασίας.
Το νεότερο γυναικείο μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Στάρμερ
Το απόγευμα της Πέμπτης οι Τάιμς του Λονδίνου και το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ανέφεραν ότι η Χέιγκ είχε παραδεχθεί την ενοχή της για απάτη έξι μήνες πριν εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, το 2015. Τώρα η 37χρονη ανακοίνωσε την παραίτησή της.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA, οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό Στάρμερ ότι γνώριζε την υπόθεση εδώ και πολύ καιρό και ότι θα έπρεπε να δώσει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη.
Τι λέει η παραιτηθείσα υπουργός Μεταφορών
Στην επιστολή της παραίτησής της, η Χέιγκ παραδέχεται ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει απευθείας τον εργοδότη της όταν βρήκε το κινητό, αλλά ήταν «μια ειλικρινής παράβλεψη» από μέρους της. Αναγνωρίζει, δε, ότι ο ντόρος για την υπόθεση -«όποια και αν είναι τα πραγματικά γεγονότα»- αποσπά την προσοχή των Βρετανών από το έργο της κυβέρνησης.
«Λυπάμαι που αποχωρώ υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά είμαι περήφανη για όσα πετύχαμε», σημειώνει.
Ο πρωθυπουργός Στάρμερ καλείται τώρα να αντικαταστήσει ένα μέλος του υπουργικού του συμβουλίου λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Η Χέιγκ ήταν η νεότερη γυναίκα που διορίστηκε ποτέ σε βρετανική κυβέρνηση.
Δεν είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η νεοσύστατη κυβέρνηση των Εργατικών του Στάρμερ δέχεται επικρίσεις.
Το πρώτο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος μετά τη συντριπτική νίκη στις γενικές εκλογές του Ιουλίου επισκιάστηκε από την κριτική για τα ακριβά δώρα που δεχόταν ο Στάρμερ, η γυναίκα του και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Δεδομένων των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επικρίθηκε έντονα για υποκρισία.
Μετά τον σάλο, ο Στάρμερ πλήρωσε για ορισμένα από τα δώρα αυτά και ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται δωρεές.