«Ο Μπόρις Τζόνσον παλεύει για την πολιτική του επιβίωση μετά την παραδοχή του πως συμμετείχε σε πάρτι στο Νούμερο 10».
Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της λονδρέζικης εφημερίδας Evening Standard που γράφτηκε λίγο μετά τη δημόσια συγνώμη που ζήτησε ο Μπόρις Τζόνσον εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, για την παρουσία του σε κορωνοπάρτι στο κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ στις 20 Μαΐου του 2020 και ενώ η χώρα βρίσκονταν σε καθολικό lockdown.
«Εξευτελισμός του Μπόρις Τζόνσον»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η κριτική σχεδόν όλων των βρετανικών ΜΜΕ για το κορωνοπάρτι του Μαΐου. «Για εξευτελισμό» κάνει λόγο η Daily Mail, για την «τέλεια καταιγίδα που θα μπορούσε να τον ανατρέψει» μιλάει η Mirror, ενώ η εφημερίδα Financial Times υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερα τοξική διαμάχη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο τέλος της ηγεσίας του Μπόρις Τζόνσον»
Όπως επισημαίνουν οι περισσότερες αναλύσεις, σήμερα στην ώρα του πρωθυπουργού, που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, αντί η Βουλή να ασχοληθεί με τα πολύ σοβαρά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως οι τεράστιες ουρές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ( NHS), ή η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, ανάλωσε τον χρόνο της, για μια ακόμη φορά, για την ανάρμοστη και στα όρια της παρανομίας συμπεριφορά του Μπόρις Τζόνσον.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός εξαιτίας της υπεροψίας του έχει χάσει την επαφή με τους απλούς πολίτες και συνεπώς και την εμπιστοσύνη τους.
Το 56% των Βρετανών θέλει ο Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί
Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, η οποία δείχνει ότι το 56% των Βρετανών θέλει ο Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί και μόλις το 27% υποστηρίζει ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 17% των ερωτηθέντων. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο Μπόρις Τζόνσον «θα χρειαστεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να παραμείνει στην εξουσία».
Χαρακτηριστικό της άσχημης εικόνας του Βρετανού πρωθυπουργού είναι πως ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών έχουν ζητήσει την παραίτησή του. Στους διαδρόμους δε του βρετανικού κοινοβουλίου φημολογείται ότι ήδη κάποιοι βουλευτές του κόμματός του έχουν απευθυνθεί στην αρμόδια επιτροπή( 1922) για να τεθεί θέμα εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί πως για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα πρέπει το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών να στείλουν σχετική επιστολή στην Επιτροπή 1922. Δηλαδή, με τα σημερινά δεδομένα, χρειάζονται 54 βουλευτές για να αμφισβητηθεί επισήμως η ηγεσία του Μπόρις Τζόνσον.