Μεγάλη Βρετανία: Εντοπίστηκε κύκλωμα διακίνησης πλαστών αρχαιολογικών θησαυρών από τη Μεσοποταμία - iefimerida.gr

Μεγάλη Βρετανία: Εντοπίστηκε κύκλωμα διακίνησης πλαστών αρχαιολογικών θησαυρών από τη Μεσοποταμία

Τμήμα από τα Γλυπτά του Παρεθνώνα στο βρετανικό Μουσείο
Τμήμα από τα Γλυπτά του Παρεθνώνα στο βρετανικό Μουσείο / Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις βρετανικές τελωνειακές αρχές εντόπισε εκατοντάδες ψεύτικες μεσοποταμιακές αρχαιότητες.

Εμπειρογνώμονες από το διάσημο μουσείο του Λονδίνου βοήθησαν τις τελωνειακές αρχές να διαπιστώσουν την πλαστότητα των εκατοντάδων ύποπτων αντικειμένων που εντοπίσθηκαν στις αρχές Ιουλίου 2019, κατά τη διάρκεια ελέγχου στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, ανακοίνωσε σήμερα το διάσημο ίδρυμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ταξίδευαν» προς ένα σπίτι στη Βρετανία

Τότε είχαν ανακαλυφθεί πήλινα ειδώλια, ζωόμορφα αγγεία και περίπου 190 πήλινες πλακέτες καλυμμένες με μία σφηνοειδούς τύπου γραφή, προσεκτικά συσκευασμένα σε δύο εμπορευματοκιβώτια από το Μπαχρέιν, με παραλήπτη μία ιδιωτική διεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αμέσως μας κίνησε υποψίες, διότι έμοιαζε σάμπως σε τούτες τις πλακέτες να αντιπροσωπευόταν ολάκερη η ποικιλομορφία της μεσοποταμιακής γραφής σε μία μόνη αποστολή », εξηγεί το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο ήταν αμέσως επιφυλακτικό για αυτήν την «έτοιμη προς χρήση συλλογή για έναν μη ενημερωμένο αγοραστή».

Οι ενδείξεις που υποψίασαν τους ειδικούς

Όμως κι άλλες ενδείξεις υποψίασαν επίσης τους ειδικούς του Μουσείου: οι περισσότερες από τις επιγραφές περιείχαν ένα «πλήρες κειμενικό σύμφυρμα που κατά την ανάγνωση δεν έβγαζε νόημα», ενώ και «το μέγεθος και το πάχος της κάθε πλακέτας δεν αντιστοιχούσε στα πρωτότυπα». Αυτό συνιστά ένα «κοινό σφάλμα» των παραχαρακτών, οι οποίοι κυρίως δουλεύουν με βάση φωτογραφίες από βιβλία, εκτιμά το Μουσείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, «κανένα από τα αντικείμενα δεν ήταν πραγματικά αρχαίο», σύμφωνα με τους ειδικούς, που δεν άργησαν να κατανοήσουν πως οι πλακέτες δεν είχαν στεγνώσει στον ήλιο, αλλά είχαν ψηθεί σε έναν σύγχρονο κλίβανο.

«Η πλαστογραφία πήλινων πλακετών χρονολογείται τουλάχιστον από 200 ετών»

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, «είναι πιθανό» αυτές οι ψεύτικες αρχαιότητες να προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Η πλαστογραφία πήλινων πλακετών χρονολογείται τουλάχιστον από 200 ετών και άνω, όμως είναι «η πρώτη φορά που βλέπουμε κάποιον από αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο», πιστοποιούν οι ειδικοί, εκφράζοντας συνάμα την ανησυχία τους για «έναν νέο τύπο παραγωγής που προορίζεται για μια εύπιστη αγορά».

Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν καμμία αξία στην παρούσα κατάστασή τους, όμως κάλλιστα θα μπορούσαν «να παραπλανήσουν ως εξαιρετικά πολύτιμα και θα μπορούσαν να είχαν αξία χιλιάδων λιρών», εάν είχαν διατίθεντο προς αγορά από έναν ανυποψίαστο κι αγοραστή.

Αντ 'αυτού, τα πλαστά τούτα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν τώρα «για εκπαιδευτικούς σκοπούς» και μια επιλογή τους θα εκτεθεί για κάποιο χρονικό διάστημα΄, όταν το Βρετανικό Μουσείο θα ανοίξει ξανά, ανακοίνωσε το βρετανικό ίδρυμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ