Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, ότι δεν κάνει αρκετά για να σταματήσει την πανδημία της Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών εξαπέλυσαν με ανοικτή τους επιστολή πάνω από 295 ακαδημαϊκοί που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.
Με απλά μέτρα θα μπορούσαν να σωθούν χιλιάδες ζωές στη Βρετανία, επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τζόνσον μπορεί να φρενάρει «δραματικά» την ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μολυνθούν εκατομμύρια Βρετανοί τις ερχόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν απαγορευτεί γενικώς οι μαζικές συγκεντρώσεις και μόνον λίγα σχολεία έχουν κλείσει.
Η «ανοσία της αγέλης»
Ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, σερ Πάτρικ Βάλανς είχε υπερασπιστεί τα συγκρατημένα μέτρα της κυβέρνησης στη Βρετανία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι μια προσωρινή καταστολή της πανδημίας του κορωνοϊού με ένα τετράμηνο περιορισμό των πολιτών ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο καταστροφικό ξέσπασμα τον ερχόμενο χειμώνα.
Και ισχυρίστηκε ότι μακροπρόθεσμα, το 60% του πληθυσμού θα πρέπει να κολλήσει τον ιό ώστε να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης», όπως είπε λίγο πριν την παρουσία της λίστας των μέτρων μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον.
Κριτική από τον ΠΟΥ
Αλλά πέρα από τις σφοδρές επικρίσεις που προκάλεσε η στάση αυτή του συμβούλου του Τζόνσον, από την αντιπολίτευση της χώρας και μερίδα του Τύπου, πυρά εξαπέλυσε χθες και η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις. Προς το παρόν γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον νέο κορωνοϊό, επεσήμανε. «Δεν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στον πληθυσμό για να γνωρίζουμε τις ανοσολογικές αντιδράσεις», δήλωσε στο BBC. «Μπορούμε να μιλούμε για θεωρίες, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πράξεις».
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Υγείας είπε στη διάρκεια της νύχτας ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού συμβούλου Βάλανς. «Η ανοσία της αγέλης δεν είναι μέρος του σχεδίου δράσης, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας επιδημίας», είπε. Υποστήριξε δε ότι ο στόχος παραμένει να σωθούν ζωές και να αποφορτιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο Τζόνσον τρέχει να ανακοινώσει νέα μέτρα
Αλλά μετά την κατακραυγή και τον θάνατο άλλων δέκα ασθενών από τον κορωνοϊό χθες στη Βρετανία καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στο πλαίσιο μιας «εθνικής προσπάθειας» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών διπλασιάστηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα ο Τζόνσον ετοιμάζεται, σύμφωνα με τον Independent, να ζητήσει από τους κατασκευαστές να εντείνουν την παραγωγή αναπνευστήρων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει αύριο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τις εταιρείες ότι ο κρατικός μηχανισμός θα αγοράσει αποθέματα των νέων εξοπλισμών.
Η συνεργασία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα θα επεκταθεί και σε νοσοκομεία με τη Ντάουνινγκ Στριτ να αφήνει να εννοηθεί ότι το βρετανικό ΕΣΥ θα πληρώνει ιδιωτικά νοσοκομεία για πρόσβαση σε κλίνες τους. Πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες άνω των 70 ετών να κλειστούν στα σπίτια τους για τέσσερις μήνες, όπως προβλέπει πρόταση, που αναμένεται να υιοθετηθεί προσεχώς.
Παράλληλα η κυβέρνηση Τζόνσον άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να απαγορέψει τις μαζικές συγκεντρώσεις την επόμενη εβδομάδα μετά το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων, παμπ και κέντρων διασκέδασης.