Για δεύτερη φορά, οι βασικοί διεκδικητές του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, αναμετρήθηκαν τηλεοπτικά, με πρωτόγνωρη αυτή τη φορά διαδικασία, στο Γκρίμσμπι της βορειοδυτικής Αγγλίας.
Η αρχισυντάκτρια του πολιτικού τμήματος του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News, η Μπεθ Ρίγκμπι, υπέβαλε σε κάθε ηγέτη ερωτήσεις σε διαφορετικό χρόνο, χωρίς κοινή παρουσία τους στο τηλεοπτικό πλατό. Αμέσως μετά, ακολούθησαν ερωτήσεις στον καθένα ξεχωριστά από το κοινό που παρακολουθούσε ζωντανά την εκπομπή.
Πρώτος εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό πλατό ο αρχηγός των Εργατικών, ο οποίος αφού υπερασπίστηκε τις επιλογές που έχει κάνει ως τώρα, μιλώντας ακόμη και για την απομάκρυνση του Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως πάνω από το κόμμα του βάζει τη χώρα και θα επιδιώξει την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.
Αυτή τη φορά φάνηκε πιο πειστικός για τα φορολογικά θέματα από ότι στην τηλεμαχία της προηγούμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως «οι Τόρις δεν είναι σε θέση να κάνουν διάλεξη σε κανέναν για αυξήσεις φόρων». Η τοποθέτηση αυτή κέρδισε το πρώτο παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Ερωτηθείς τι τον φοβίζει περισσότερο στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός, ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην οικογένειά του, ειδικά στα παιδιά του (16 και 13 ετών).
Ερωτηθείς από το κοινό για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και τις αμοιβές του προσωπικού των νοσοκομείων, ο Σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι έτοιμος να σηκώσει τα μανίκια, «να μπει στο δωμάτιο και να διευθετήσει τη διαμάχη» που έχει ξεσπάσει με τους γιατρούς σχετικά με τις αμοιβές τους.
Σε άλλη ερώτηση του κοινού, για το αν θα επέβαλε ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, απάντησε πως δεν έχει τίποτα «εναντίον» των ιδιωτικών σχολείων, όμως υπάρχουν «πάρα πολλοί» μαθητές στους οποίους δεν παρέχεται η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.
Με αμυντική στάση ο Σούνακ
Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του ηγέτη των Εργατικών, αφού αποχώρησε από το τηλεοπτικό πλατό, όπως όριζε η διαδικασία, τη θέση του πήρε ο αρχηγός των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ.
Με μάλλον αμυντική στάση, αναγνώρισε μεταξύ άλλων πως τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον ίδιο τους 18 μήνες που ασκεί την εξουσία. Αναφέρθηκε στην πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπό τους στη βρετανική οικονομία.
Υπερασπίστηκε την πολιτική του για το μεταναστευτικό και το πρόγραμμα μεταφοράς μεταναστών στη Ρουάντα, όμως αρνήθηκε να πει ρητά πόσοι παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν με πτήσεις στη χώρα της Αφρικής το προσεχές χρονικό διάστημα.
Για μια ακόμη φορά αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για την γκάφα που έκανε όταν αποχώρησε νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απόβασης συμμαχικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Νορμανδία την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία ηγετών από όλο το κόσμο. Ζήτησε συγγνώμη επίσης για τα διαβόητα κορονοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, τονίζοντας πως «η εμπιστοσύνη χρειάζεται χρόνο για να ξαναχτιστεί». Φράση πάντως που δεν κέρδισε απολύτως κανένα χειροκρότημα.
Δημοσκοπήσεις: Μεγάλος νικητής του debate ο Στάρμερ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Sky News αμέσως μετά το πέρας της πρωτότυπης τηλεμαχίας, οι ερωτηθέντες αποφάνθηκαν πως μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ.
Καθώς το 56% εξ αυτών τον βρήκε πιο αξιόπιστο και πιο συμπαθή, ενώ το 36% αντίθετα εκτίμησε ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών είχε καλύτερη επίδοση από τον αντίπαλό του.
Στην ερώτηση ποιος από τους δύο έδειξε να κατανοεί καλύτερα τα προβλήματα των πολιτών, ο Κιρ Στάρμερ φάνηκε να έχει ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα (71%) έναντι του Ρίσι Σούνακ (13%).