Βρετανία: Θα παραχωρήσει ο Κάρολος τον θρόνο στον Γουίλιαμ; «Δεν υπάρχει περίπτωση», εξηγεί ειδικός - iefimerida.gr

Βρετανία: Θα παραχωρήσει ο Κάρολος τον θρόνο στον Γουίλιαμ; «Δεν υπάρχει περίπτωση», εξηγεί ειδικός

Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ
Ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μάτια των περισσότερων στη Βρετανία -αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη- είναι στραμμένα στον βασιλικό οίκο, λόγω ανησυχιών για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ και της πιθανότητας να παραιτηθεί από τον θρόνο -ενδεχόμενο για το οποίο προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια ο πρίγκιπας Κάρολος.

Ο μεγαλύτερος γιος της 95χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, που γιόρτασε στις 14 Νοεμβρίου τα 73α γενέθλιά του, είναι ο επίσημος διάδοχος του θρόνου, έστω κι αν πολλοί Βρετανοί θα προτιμούσαν έναν νεότερο βασιλιά και δη τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Κατά πόσον, όμως, ο τελευταίος θα διαδεχθεί τη γιαγιά του στον θρόνο -εφόσον εκείνη παραιτηθεί-, είναι άγνωστο, αφού στη σειρά διαδοχής προηγείται ο πατέρας του. Κι ο Κάρολος, όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα «Express» η ιστορικός με ειδίκευση στους βασιλικούς οίκους, Άννα Γουάιτλοκ, δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί του δικαιώματός του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Κάρολος ανέκαθεν υπογράμμιζε την επιθυμία του να γίνει βασιλιάς. Περιμένει γι’ αυτό ολόκληρη τη ζωή του, είναι ο μακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας, ο μακροβιότερος διάδοχος εν αναμονή, άρα δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση», λέει.

Ο Κάρολος έσπασε το 2017 το ρεκόρ που κατείχε ο Εδουάρδος Ζ΄, που ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας επί 59 συναπτά έτη.

Φυσικά, δεν συμφωνούν όλοι με την άποψη της Γουάιτλοκ, όπως ο πρώην δάσκαλος φωνητικής της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Στιούαρτ Πιρς. «Ο Κάρολος ίσως να μην αναλάβει τον θρόνο, ίσως να τον παραδώσει στον γιο του. Δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο δύσκολο έργο», είπε στη βρετανική εφημερίδα «The Sun».

Η απόφαση για το ζήτημα της διαδοχής του θρόνου δεν είναι δύσκολη μόνο για τον Κάρολο και τον Γουίλιαμ, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη κι αν ο πρίγκιπας της Ουαλίας «γίνει αυτόματα βασιλιάς, μόλις πεθάνει η βασίλισσα», στο θέμα θα εμπλακεί και το βρετανικό Κοινοβούλιο σε περίπτωση που υπάρξει η επιθυμία να παραλάβει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, αντί για τον πατέρα του, το σκήπτρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξηγούν συνταγματολόγοι του University College London, ο Γουίλιαμ «θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς μόνον αν ο πρίγκιπας Κάρολος επιλέξει να παραιτηθεί του δικαιώματός του. Κι αυτό θα απαιτούσε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, όπως συνέβη το 1936».

Πέραν τούτου, θα πρέπει και ο δούκας του Κέιμπριτζ να συμφωνήσει, γνωρίζοντας, βέβαια, τι πόνο θα προκαλέσει στον πατέρα του, που περίμενε τόσα χρόνια τη μεγάλη στιγμή.

Οι ίδιοι, πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, αφού βασιλέψει για λίγα χρόνια ο Κάρολος, να κάνει στην άκρη για να αποκτήσει η χώρα έναν νεότερο βασιλιά...

Ωστόσο, όσο και αν οι Βρετανοί εύχονται τη μακροημέρευση της βασίλισσας Ελισάβετ -και να πιάσει ίσως και τα 100, όπως η μητέρα της-, το θέμα της διαδοχής του θρόνου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα, γιατί η βασιλική οικογένεια δεν αντέχει άλλα δράματα, ύστερα από εκείνο με τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ