Ενώπιον της ανεξάρτητης έρευνας για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε ερωτήσεις κυρίως ως προς τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος υγείας απέναντι στην πανδημία μετά τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε από το 2010 ως το 2016.
Ο πρώην πρωθυπουργός απαντούσε για περισσότερες από δύο ώρες, ενώ ολοκλήρωσε την κατάθεσή του λέγοντας ότι «λυπάται βαθιά για την απώλεια ζωών» στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Προσπάθησα να είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορούσα και όσο πιο ανοιχτός μπορούσα για τα πράγματα που έκανε η κυβέρνησή μου και βοήθησαν… αλλά προσπάθησα επίσης να είμαι ειλικρινής για τα πράγματα που παραλείφθηκαν», είπε στην έρευνα.
Η έρευνα, η οποία θα διαρκέσει έως το 2026, βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα της, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αύριο, Τρίτη, θα καταθέσει στην ίδια επιτροπή και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν.
Ο Κάμερον αρνείται ότι ευθύνεται η λιτότητα -«Έπρεπε να μην είχαμε εστιάσει μόνο στη γρίπη»
Ο κ. Κάμερον ρωτήθηκε αν οι ανισότητες στην υγεία αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είπε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν απαραίτητα την ιδέα ότι η λιτότητα ευθύνεται.
Οι επικριτές του έχουν υποστηρίξει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του αποδεκάτισαν τις εθνικές υπηρεσίες υγείας.
Η Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Ενώσεων, που έχει αναλάβει μείζονα ρόλο στην εν λόγω έρευνα, έχει δηλώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο Τζορτζ Όσμπορν αγνόησαν τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της λιτότητας στην ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και, αντίθετα, «έσπρωξαν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια».
«Είχαμε μερικούς πολύ δύσκολους χειμώνες με πολύ άσχημες πανδημίες γρίπης, νομίζω ότι αυτό είχε αντίκτυπο. Είχαμε επίσης τις βελτιώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα μεγάλα οφέλη που είχαν ήδη επέλθει πριν από εκείνη την περίοδο, και αυτό (η προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) έμεινε πίσω» δήλωσε ο κ. Κάμερον, όπως αναφέρει το Sky News.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως η λιτότητα ήταν η «σωστή οικονομική πολιτική», αλλά ήταν «λάθος» η υπερβολική εστίαση για μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης, αναφέρει συγκεκριμένα ο Independent.
Όπως είπε, η κυβέρνησή του είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο να υπάρξει πανδημία με βάση άλλους ιούς, τύπου Sars και Mers, όμως «η αποτυχία ήταν πως δεν πιέσαμε να μάθουμε περισσότερα (από τους ειδικούς) για την ασυμπτωματική μετάδοση και τον ρυθμό μετάδοσης, αυτό που τελικά συνέβη.
Η αναφορά Κάμερον σε Ελλάδα και Ισπανία -«Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε»
Κατ' αυτόν τον τρόπο, για τον Κάμερον, δεν έπαιξε κάποιον ρόλο η λιτότητα, κάνοντας εν προκειμένω και μια αναφορά στην Ελλάδα και την Ισπανία:
«Και στη συνέχεια έχετε τα στοιχεία από άλλες χώρες. Θέλω να πω, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν πολύ περισσότερη λιτότητα, βίαιες περικοπές, και παρ' όλα αυτά το προσδόκιμο ζωής τους αυξήθηκε. Επομένως, δεν νομίζω ότι προκύπτει κάτι τέτοιο».
Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η παιδική φτώχεια και ο αριθμός των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των συνταξιούχων, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας μειώθηκαν, και επέμεινε ότι πολλές από τις πολιτικές της κυβέρνησής του αφορούσαν την «έξοδο των ανθρώπων από τη φτώχεια».