Ήττα του Λονδίνου στην κόντρα με την ΕΕ για τις άδειες διαμονής Ευρωπαίων στη Βρετανία -Τι ισχύει τελικά - iefimerida.gr

Ήττα του Λονδίνου στην κόντρα με την ΕΕ για τις άδειες διαμονής Ευρωπαίων στη Βρετανία -Τι ισχύει τελικά

Σημαίες της ΕΕ και της Βρετανίας απέναντι από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο
Σημαίες της ΕΕ και της Βρετανίας απέναντι από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Frank Augstein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάσα ανακούφισης για πολλούς πολίτες κρατών μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, αφού με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την ετυμηγορία του High Court of Justice σχετικά με το καθεστώς παραμονής των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα υποβάλει άλλες προσφυγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο είχε ήδη αποφανθεί τον Δεκέμβριο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ενεργήσει παράνομα όταν είχε απαιτήσει από τους πολίτες της ΕΕ να περάσουν από μια διαδικασία δύο σταδίων για μια άδεια μόνιμης διαμονής ως μέρος της συμφωνίας για το Brexit που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Politico το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν θα ασκήσει έφεση τελικά σε αυτήν την απόφαση. «Εργαζόμαστε για να εφαρμόσουμε την ετυμηγορία το συντομότερο δυνατό», ανέφερε υποσχόμενο να ανακοινώσει σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες. Αρχικά η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

«Εξουδετερώθηκε μια ωρολογιακή βόμβα»

Η οργάνωση προάσπισης πολιτικών δικαιωμάτων The3Million, η οποία κάνει εκστρατεία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ μετά το Brexit, χαιρέτισε την απόφαση. Μάλιστα η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Μονίκ Χόκινς, έκανε λόγο για μια «ωρολογιακή βόμβα» που εξουδετερώθηκε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η ρύθμιση της διαδικασίας επαλήθευσης σε δύο στάδια του δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία για τους πολίτες της ΕΕ δεν ήταν σύμφωνη με τη Συνθήκη του Brexit. Βάσει της ρύθμισης αυτής, οι πολίτες της ΕΕ που ζούσαν ήδη νόμιμα στη Βρετανία κινδύνευαν να απελαθούν, εάν δεν υπέβαλαν αίτηση για δεύτερη άδεια μόνιμης διαμονής.

Η διαδικασία απαιτούσε από τους πολίτες της ΕΕ που είχαν ζήσει στη Βρετανία για λιγότερο από πέντε χρόνια όταν εφαρμόστηκε το Brexit, να υποβάλουν πρώτα αίτηση για καθεστώς προσωρινής διαμονής και μετά από πέντε χρόνια υποχρεώνονταν να καταθέσουν νέα αίτηση για μόνιμο δικαίωμα διαμονής. Ως εκ τούτου, η Κομισιόν είχε κατηγορήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι διαχωρίζει τους πολίτες της ΕΕ σε διαφορετικές ομάδες και τους αντιμετωπίζει πιο αυστηρά από ό,τι είχε συμφωνηθεί βάσει των κανονισμών για το Brexit. Τον Φεβρουάριο του 2022, η βρετανική ρύθμιση είχε οδηγήσει σε κόντρα σε μια συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς και της τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία άδεια παραμονής πολίτες ΕΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ