Η ικανοποίηση των Βρετανών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο για το 2023, γεγονός που αποτυπώνει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε σχέση με μια βασική ανησυχία των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για φέτος.
Η έρευνα της British Social Attitudes έδειξε ότι το 24% των ερωτηθέντων ήταν ικανοποιημένο με το NHS το 2023, με το ποσοστό να είναι κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι και το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την πρώτη έρευνα για το θέμα αυτό το 1983.
Μεγάλες καθυστερήσεις και ελλείψεις προσωπικού
Η ικανοποίηση μειώνεται εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία να επιταχύνει την πτωτική αυτή πορεία. Από το 2020, η ικανοποίηση έχει μειωθεί κατά 29 ποσοστιαίες μονάδες, με τις μεγάλες λίστες αναμονής για εγχειρήσεις και τις ελλείψεις προσωπικού να είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών.
«Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν έναν ακόμα ταραχώδη και δύσκολο χρόνο για το NHS και γι' αυτούς που βασίζονται στις υπηρεσίες του», ανέφερε η έρευνα.
Η υγειονομική περίθαλψη είναι σταθερά ένα από τρία βασικά θέματα που απασχολούν τους Βρετανούς ψηφοφόρους και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, του οποίου το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται πίσω από το Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευθεί να μειώσει τους χρόνους αναμονής.
Ωστόσο μια σειρά από απεργίες με μισθολογικά αιτήματα από νοσηλευτές και γιατρούς ανέτρεψαν τις προσπάθειές του για βελτιώσεις.
Όταν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ήταν τελευταία φορά στην εξουσία, το 2010, το ποσοστό ικανοποίησης ήταν 70%.
Ο υπουργός Επιστημών Άντριου Γκρίφιθς δήλωσε ότι η κυβέρνηση διοχευτεύει πόρους ρεκόρ στο NHS, τονίζοντας, ωστόσο παράλληλα τους παράγοντες της πανδημίας και της γήρανσης του πληθυσμού.
«Έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από το σύστημα υγειονομική περίθαλψης συγκριτικά με το παρελθόν», δήλωσε σήμερα ο Γκρίφιθ στο Times Radio on Wednesday.
Από τότε που συστήθηκε το 1948, το NHS παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και η έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες συνεχίζουν να στηρίζουν το σημερινό μοντέλο του εθνικού συστήματος υγείας.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 άνθρωποι και δημοσιεύθηκε από το Nuffield Trust και το King's Fund, έδειξε ότι το 48% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αύξησης των φόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για το NHS.
Τα τελευταία 70 χρόνια, η Βρετανία δαπανά ολοένα και περισσότερα για την υγεία. Την περίοδο 2022-2023, το 8,4% του βρετανικού ΑΕΠ δαπανήθηκε στην υγεία, συγκριτικά με το 2,8% την περίοδο 1955-56, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ