Ο αρχηγός της αντιμοναρχικής οργάνωσης Republic της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια κατά της αστυνομίας του Λονδίνου επειδή τον συνέλαβαν, μαζί με άλλους πέντε ομοϊδεάτες του, πριν από τη στέψη του Καρόλου Γ΄, στις 6 Μαΐου, εμποδίζοντάς τους να διαδηλώσουν.
Ο Γκρέιαμ Σμιθ και τα άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν το πρωί εκείνης της ημέρας, ενώ κατευθύνονταν στην πλατεία Τραφάλγκαρ για να διαδηλώσουν καθώς θα περνούσε από μπροστά τους ο βασιλιάς. Η οργάνωση ήταν επί πολλούς μήνες σε επαφή με την αστυνομία αναφορικά με αυτήν την προγραμματισμένη κινητοποίηση.
Οι ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι το ίδιο βράδυ, περίπου 16 ώρες αργότερα, χωρίς να τους ασκηθεί δίωξη.
«Αναμένουμε μια συγγνώμη και τη δημόσια αναγνώριση από τη Μητροπολιτική Αστυνομία ότι έκανε λάθος», είπε ο διευθυντής της Republic, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των φιλειρηνικών διαδηλωτών».
Ο Γκρέιαμ Σμιθ ζητά από την αστυνομία να αναγνωρίσει ότι η σύλληψή τους ήταν παράνομη.
Η αστυνομία υποστήριζε ότι τους συνέλαβε επειδή είχε υποψίες ότι «ετοιμάζονταν να αλυσοδεθούν», κάτι όμως που δεν αποδείχθηκε από την έρευνα.
Ένας νόμος που ψηφίστηκε λίγες ημέρες πριν από τη στέψη επέτρεπε στις δυνάμεις ασφαλείας να συλλαμβάνουν πρόσωπα τα οποία είχαν στην κατοχή τους αντικείμενα με τα οποία θα μπορούσαν να αλυσοδεθούν σε δημόσιους χώρους, μια μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή. Δύο ημέρες μετά τις συλλήψεις η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε ότι «λυπάται» που οι έξι αντιμοναρχικοί ακτιβιστές δεν κατάφεραν να διαδηλώσουν, χωρίς όμως να ζητήσει συγγνώμη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The I» ο Γκρέιαμ Σμιθ εξήγησε ότι η στέψη του Καρόλου είχε «τεράστιο αντίκτυπο» για την οργάνωσή του, κάτι που δεν το περίμενε. «Ο αριθμός των μελών υπερδιπλασιάστηκε. Σήμερα είμαστε περίπου 10.000, θα είμαστε πιθανότατα 15.000 στις αρχές του επόμενου έτους και έχουμε 140.000 εγγεγραμμένους συμπαθούντες» είπε.
Τα έσοδα της οργάνωσης επίσης αυξήθηκαν σημαντικά, από 100.000 στερλίνες (116.000 ευρώ) το 2020 στις περίπου 500.000 λίρες φέτος.