Πώς μια 20χρονη στη Βρετανία καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί πήρε χάπι αποβολής -Ο νόμος που ζητούν να αλλάξει - iefimerida.gr

Πώς μια 20χρονη στη Βρετανία καταδικάστηκε σε φυλάκιση γιατί πήρε χάπι αποβολής -Ο νόμος που ζητούν να αλλάξει

Βρετανία: Στη φυλακή 20χρονη που πήρε χάπια αποβολής όταν έμεινε έγγυος από τον βίαιο σύντροφό της
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δυο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε μια φοιτήτρια στη Βρετανία, αφού πήρε χάπι που την οδήγησε στην αποβολή.

Όπως αποκάλυψε η βρετανική ιστοσελίδα Mirror, η νεαρή αποκάλυψε ότι δέχθηκε απειλές για ισόβια κάθειρξη και κατηγορία για βλάβη παιδιού αν δεν ομολογούσε την ενοχή της, περιγράφοντας περιέγραψε τη φρίκη που έζησε μέσα στη φυλακή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκλονιστική ιστορία της φοιτήτριας - Ήταν έγκυος 30 εβδομάδων και δεν το... κατάλαβε

Η νεαρή μητέρα, η οποία είχε μια κόρη δύο ετών όταν έμεινε ξανά έγκυος σε ηλικία 20 ετών, περιέγραψε τη φρίκη της και πως κατέληξε πίσω από τα κάγκελα, καθώς κατηγορήθηκε για τη λήψη χαπιών που την οδήγησαν σε παράνομη έκτρωση.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης ήταν ότι η γυναίκα μόλις πήρε το χάπι συνειδητοποίησε πως δεν ήταν έγκυος μόλις 8 με 10 εβδομάδων όπως πίστευε -μέσα στο επιτρεπόμενο όριο-, αλλά 30 εβδομάδων, όταν... γέννησε στην μπανιέρα της.

«Παραλίγο να πεθάνω. Θυμάμαι ότι με το που πήρα το χάπι ανέβηκα στην μπανιέρα, η οποία γέμισε με αίμα και... γέννησα», ανέφερε. «Ήθελα να πεθάνω. Ειλικρινά, ένιωθα ότι όλος ο κόσμος είχε μόλις τελειώσει μπροστά στα μάτια μου».

Η γυναίκα κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί της είπαν ότι είχε γεννήσει ένα έμβρυο 30 εβδομάδων. Σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας), μια πλήρης εγκυμοσύνη είναι 40 εβδομάδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδέχτηκε στους γιατρούς πώς είχε πάρει χάπια έκτρωσης κι έτσι κλήθηκε η αστυνομία, που παρέμεινε να φρουρεί το κρεβάτι της μέχρι η ίδια να πάρει εξιτήριο.

Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK
Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να δηλώσω ένοχη»

«Ένιωσα ότι δεν είχα άλλη επιλογή από το να (δηλώσω ένοχη)», δήλωσε η Λάουρα -που δεν είναι το πραγματικό της όνομα- στους Sunday Times.

«Ο εισαγγελέας είπε ότι αν δεν ομολογούσα την ενοχή μου, θα με κατηγορούσαν για βλάβη παιδιού και πιθανότατα θα πήγαινα στη φυλακή ισόβια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φοιτήτρια αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έκτρωση μέσω χαπιών, καθώς έμεινε έγκυος από τον βίαιο σύντροφό της, κάτι το οποίο όπως τόνισε, δεν το ήθελε. Μάλιστα ανέφερε ότι ο βίαιος φίλος της της είπε να μην πάει στο γιατρό, αλλά να αγοράσει χάπια από το διαδίκτυο.

Μάλιστα, η γυναίκα αναφέρει πως ο νόμος στη Βρετανία πρέπει να αλλάξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες που κάνουν παράνομη άμβλωση το κάνουν μόνο «όταν κάποιος βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία δεν του έχει δοθεί πραγματικά καμία άλλη επιλογή».

«Στην πραγματικότητα είχαν έναν αστυνομικό μαζί μου στο νοσοκομείο όλη την ώρα και δεν με άφηναν να μιλήσω σε κανέναν άλλο εκτός από την αστυνομία», ενώ όπως αποκάλυψε επέτρεψαν να την επισκεφθεί ο σύντροφός της μόνο για «30 δευτερόλεπτα», κι εκείνος «μου ψιθύρισε στο αυτί ότι θα με σκότωνε αν έλεγα σε κανέναν ότι είχε ανάμειξη».

Τελικά αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε την ποινή δύο ετών, αλλά λέει ότι εξακολουθεί να βλέπει εφιάλτες για τη δοκιμασία της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK

Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK

STOP στις διώξεις γυναικών για έκτρωση ζητούν στη Βρετανία

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τον περασμένο μήνα ο διευθυντής της εισαγγελίας, Μαξ Χιλ, κλήθηκε να σταματήσει επειγόντως τη δίωξη των γυναικών που τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους.

Ο αριθμός των γυναικών που καταγγέλλονται στην αστυνομία για «ποινικοποιημένες αμβλώσεις» έχει αυξηθεί σε 30 μέχρι στιγμής για το 2022 -αριθμός μεγαλύτερος από τα προηγούμενα έτη.

Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από 66 οργανώσεις και άτομα, μεταξύ των οποίων η Βρετανική Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης, δικηγόροι και ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών, ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις λέγοντας ότι οι γυναίκες που στοχοποιούνται είναι συχνά «ευάλωτες» και βρίσκονται σε «απελπιστικές καταστάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK
Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK

Αναφερόμενοι στις εξελίξεις στις ΗΠΑ που είδαν τα δικαιώματα στην άμβλωση να δέχονται πλήγμα, η επιστολή ανέφερε: «Είναι ισχυρή πεποίθησή μας ότι στον 21ο αιώνα, στη σκιά της ανατροπής της απόφασης Roe v Wade, δεν είναι ποτέ προς το δημόσιο συμφέρον να διώκονται γυναίκες σε αυτές τις περιπτώσεις».

Απαντώντας ο κ. Χιλ δήλωσε ότι οι υποθέσεις αμβλώσεων θα τύχουν πρόσθετου ελέγχου από τους δικηγόρους τους προτού απαγγελθούν κατηγορίες κατά των γυναικών.

Ποινική πράξη η άμβλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Την ίδια στιγμή που η άμβλωση είναι προσβάσιμη, εξακολουθεί να αποτελεί επισήμως ποινική πράξη στο Ηνωμένο Βασίλειο - εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου αποποινικοποιήθηκε το 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο γυναίκες αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν διώξεις στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τον νόμο περί αμβλώσεων και τον νόμο περί ανθρώπινης γονιμοποίησης και εμβρυολογίας του 1990, η άμβλωση επιτρέπεται έως τις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, εάν υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας ή των ήδη υπαρχόντων παιδιών της.

 Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK
Φωτογραφία από SHUTTERSTOCK

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει χρονικό όριο για τις αμβλώσεις εάν υπάρχουν ενδείξεις θανατηφόρας εμβρυϊκής ανωμαλίας ή σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά πριν μια γυναίκα προχωρήσει σε άμβλωση, δύο γιατροί πρέπει να διασφαλίσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου περί αμβλώσεων και πρέπει να υπογράψουν και οι δύο το πιστοποιητικό.

Ποινικό αδίκημα η αποβολή μέσω χαπιού

Εάν μια γυναίκα εξασφαλίσει μια αποβολή μέσω φαρμάκων χωρίς να περάσει από την παραπάνω διαδικασία, μπορεί να αποτελέσει ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τον νόμο του 1861 περί εγκλημάτων κατά του προσώπου (Offences Against The Person Act - OAPA). Η μέγιστη ποινή είναι ισόβια.

Οι νέοι νόμοι που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιτρέπουν τη λήψη χαπιών άμβλωσης στο σπίτι μέχρι τις δέκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης, αλλά οι μεταγενέστερες αμβλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται σε ιατρικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έκτρωση Βρετανία χάπια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ