Με την απόφαση της βρετανικής Βουλής να συναινέσει σε πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου άνοιξε θεωρητικά ο δρόμος για ένα τέλος στο ψυχόδραμα του Brexit και την αποχώρηση της Βρετανίας στις αρχές του 2019 από την ΕΕ.
Η έγκριση του αιτήματος του Μπόρις Τζόνσον για διάλυση της βουλής και προσφυγή στην ετυμηγορία των ψηφοφόρων αποτελεί ένα ορόσημο όχι μόνον για τους θιασώτες της παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση και τους οπαδούς του Brexit, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού η άρση του αδιεξόδου είναι πλέον πιο ορατή μετά τις κοπιώδεις επί τρία χρόνια προσπάθειες δύο Βρετανών πρωθυπουργών (Τερέζα Μέι και Τζόνσον στη συνέχεια) να τα βρουν με τις Βρυξέλλες και την αντιπολίτευση και να περάσουν από τη Βουλή τις συμφωνίες για ένα συντεταγμένο Brexit. Το μπαλάκι περνά πλέον στο γήπεδο των ψηφοφόρων που έχουν μπροστά τους τρεις βασικές επιλογές σε μια εκλογική αναμέτρηση, η έκβαση της οποίας είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί.
Οι επιλογές των Βρετανών ψηφοφόρων θα κρίνουν την έκβαση του Brexit
Μια πρώτη επιλογή θα ήταν να δώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους Φιλελεύθερους στην Αγγλία και στους εθνικιστές του SNP στη Σκωτία, δύο κόμματα που αντιτίθενται σφόδρα στο Brexit και τα οποία θα φρόντιζαν ευθύς αμέσως να προχωρήσουν σε ανάκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ σταματώντας το διαζύγιο. Έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε μέλος της ΕΕ σαν μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα τα τρία εφιαλτικά χρόνια που προηγήθηκαν. Από την άλλη, όμως, στο εσωτερικό της Βρετανίας θα ξεσπούσε μια τεράστια πολιτική θύελλα με τους υπέρμαχους της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση να ξεσπούν με ακόμη περισσότερο μένος κατά των Remainers και των Βρυξελλών. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το σενάριο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, αφού οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν έδωσαν ποτέ στους Φιλελεύθερους ποσοστά που να πλησιάζουν την αυτοδυναμία, χώρια που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει πλειοψηφία που να επιθυμεί ένα φρένο στο Brexit…
Το σενάριο της πλειοψηφίας των Εργατικών ή της συμμαχίας με τους Φιλελεύθερους
Μια άλλη επιλογή για το εκλογικό σώμα είναι να εξασφαλίσουν στην νυν αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών μια ξεκάθαρη πλειοψηφία στη Βουλή ή να ανοίξουν με την ψήφο τους το δρόμο για μια συνεργασία του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν με τους Φιλελεύθερους. Η νέα κυβέρνηση, όπως έχει υποσχεθεί μετά από εσωκομματικές πιέσεις και μεταστροφές γνώμης ο Κόρμπιν, θα φρόντιζε να ζητήσει για δεύτερη φορά μ’ ένα δημοψήφισμα τη γνώμη του λαού για το Brexit, ένα δημοψήφισμα που θα μπορούσε να διενεργηθεί κάπου στα μέσα του 2020, με τους ψηφοφόρους να καλούνται να αποφασίσουν είτε υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, είτε υπέρ μιας συντεταγμένης αποχώρησης. Το σενάριο αυτό δεν είναι μεν απίθανο, ωστόσο, είναι δύσκολο να υλοποιηθεί αν λάβει κανείς υπόψη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά τους Τόρηδης – προβάδισμα που, φυσιολογικώς εξελισσομένων των πραγμάτων, είναι δύσκολο να καλυφθεί, χώρια που οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι θα ερίζουν για τις ψήφους των Remainers με τους Συντηρητικούς του Τζόνσον να επωφελούνται σε κρίσιμες περιφέρειες. Από την άλλη ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις εκπλήξεις, δεδομένου ότι η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να λάβει χαρακτήρα άτυπου δημοψηφίσματος για το Brexit…
To σενάριο ενός θριάμβου των Τόρηδων του Τζόνσον
Τρίτη επιλογή για τους Βρετανούς ψηφοφόρους είναι να δώσουν στον Μπόρις Τζόνσον την ισχυρή εντολή που είχαν αρνηθεί προ διετίας στην Τερέζα Μέι – η οποία λόγω της λάθος ζαριάς της βρέθηκε έρμαιο των διαθέσεων των Βορειοιρλανδών του DUP -. Εκλεγμένος πια πρωθυπουργός ο Τζόνσον και με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προωθήσει εντός ολίγων ημερών ή εβδομάδων τα σχέδιά του για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ -το δρόμο στην οποία άνοιξε η πρόσφατη συμφωνία με τις Βρυξέλλες -. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο δεδομένης της φόρας που έχουν πάρει οι Τόρηδες στις σφυγμομετρήσεις, παρά το γεγονός ότι ο Τζόνσον παραμένει αμφιλεγόμενος λόγω της επιθυμίας του για σκληρό Brexit και μολονότι το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ καραδοκεί για να του «κλέψει» ψήφους. Και είναι το επικρατέστερο σενάριο επειδή πολλοί Βρετανοί το μόνο που επιθυμούν είναι να τελειώσει επιτέλους το ψυχόδραμα του Brexit με μια ισχυρή εντολή στους Συντηρητικούς και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν σε μια πολιτική και κοινωνική κανονικότητα, που τόσο τους έχει λείψει τα τελευταία χρόνια. Αυτό υπόσχεται εξάλλου ο Τζόνσον, που ευελπιστεί σε μια πειστική νίκη ποντάροντας και στη χαμηλή δημοφιλία του βασικού του αντιπάλου, του Κόρμπιν, ο οποίος πυροδοτεί σε πολλούς ανησυχίες με το πρόγραμμά του για τη βρετανική οικονομία.
Εκείνο που φαίνεται, ωστόσο, να μη συνειδητοποιούν πολλοί Βρετανοί είναι ότι με το Brexit δεν θα λυθούν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα της χώρας ούτε θα έχει καθοριστεί το πλαίσιο των μελλοντικών της σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Θα χρειαστούν κι άλλες εργώδεις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία, αλλά και τη διευθέτηση των λεπτομερειών της μελλοντικής συμβίωσης με την ΕΕ, χώρια τα πλήγματα που προβλέπεται να δεχθεί η οικονομία της χώρας…