Την επανεξέταση του ρόλου που θα έχει μελλοντικά η θέση του αντιπροέδρου των Εργατικών, αντί της κατάργησής της, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί ο σημερινός της κάτοχος, Τομ Γουότσον, ο οποίος επανειλημμένα έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την επίσημη θέση των Εργατικών για το Brexit.
Το θερμό επεισόδιο που δημιουργήθηκε μετά την επιχείρηση απομάκρυνσης του αντιπροέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών, μελών της σκιώδους κυβέρνησης, αξιωματούχων, αλλά και ηγετών των εργατικών συνδικάτων που εκπροσωπούνται στο κόμμα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση από τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Έτσι πρότεινε στη σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα, την επανεξέταση του ρόλου του αντιπροέδρου και έγινε δεκτή.
«Θα υπάρξει διαβούλευση για τη διαφοροποίηση της θέσης του αντιπροέδρου στην ηγεσία ώστε να ανταποκρίνεται στην ποικιλομορφία της κοινωνίας. Και το συνέδριο θα προχωρήσει για να νικήσει την λιτότητα, προς την πράσινη βιομηχανική επανάσταση, μία νέα πράσινη συμφωνία που δρομολογούμε, και προς το να δώσουμε το λόγο στους πολίτες για το Brexit» δήλωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την σύσκεψη της εκτελεστική επιτροπής.
Το Brexit στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών
Η αριστερή οργάνωση Momentum, που στηρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, και είχε ζητήσει χθες την απομάκρυνση του Τομ Γουότσον, καλωσόρισε την πρόταση για επανεξέταση της θέσης του αντιπροέδρου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ρόλος του αντιπροέδρου είναι υπεύθυνος ως προς την ιδιότητα του μέλους και ταυτόχρονα ενωτικός ως προς το κόμμα στο συνέδριο» έγραψε σε μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Momentum, Τζον Λάνσμαν.
Και ενώ αποτράπηκε η διαμάχη ως προς το θέμα του αντιπροέδρου, αυτό που τώρα θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του ετήσιου συνεδρίου των Εργατικών είναι το Brexit και τα σχέδια για την τελική στάση του κόμματος μετά από τις εκλογές. Τις επόμενες μέρες θα διαμορφωθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα συμφωνηθούν. Πάντως, μία από αυτές προτείνει τη διοργάνωση ειδικού συνεδρίου, μετά το πέρας των εκλογών, για να αποφασιστεί εάν οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη συμφωνία αποχώρησης που έχουν ήδη παρουσιάσει ή εάν θα στηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ.
Άλλες προτάσεις που θα επιχειρηθεί να τεθούν προς συζήτηση αφορούν τη λεγόμενη ριζοσπαστική Νέα Πράσινη Συμφωνία, που προβλέπει μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030, την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων, το τετραήμερο εργασίας (32 ώρες ανά εβδομάδα, χωρίς απώλειες στους μισθούς), κατάργηση των κέντρων κράτησης, μεταφορά κυριότητας κεφαλαίων στους εργαζόμενους μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό, κ.α.