Συνεχίζονται και τον επόμενο μήνα οι απεργίες σε Αγγλία και Ουαλία, με τους εκπαιδευτικούς να συντονίζονται με τους νοσηλευτές, καθώς τα συνδικάτα παραμένουν σε διαμάχη με την κυβέρνηση της Βρετανίας για τους μισθούς.
Η Εθνική Ένωση Εκπαιδευτικών (NEU) είπε ότι οι δάσκαλοι ψήφισαν κατά 90% υπέρ της δράσης στην Αγγλία και κατά 92% στην Ουαλία, αποτελώντας το τελευταίο σύνολο εργαζομένων που εντάχθηκαν σε ένα κύμα εργατικής διαμάχης που σαρώνει τη Βρετανία. Η συμμετοχή ήταν 53% και 58% αντίστοιχα. Η NEU αριθμεί περίπου 300.000 δασκάλους και προσωπικό υποστήριξης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το συνδικάτο, η πρώτη απεργία θα επηρεάσει 23.400 σχολεία την 1η Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι αν και σχεδιάζει επταήμερη απεργία κανένα σχολείο δεν θα βιώσει πάνω από τέσσερις. Ξεχωριστά, οι νοσηλευτές ανακοίνωσαν περαιτέρω κινητοποιήσεις στις 6-7 Φεβρουαρίου και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τις αμοιβές τους.
Βρετανία: Οι απεργοί λένε πως η κυβέρνηση δεν απαντά στις προτάσεις τους
Οι νοσηλευτές έλαβαν αύξηση μισθού κατά μέσο όρο μεταξύ 4% και 5% για το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ στους εκπαιδευτικούς προσφέρθηκε 5% με τους νέους να λαμβάνουν αύξηση κατά 8,9%. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 10,7% τον Νοέμβριο.
Το Royal College of Nursing πραγματοποίησε την πρώτη του παν-βρετανική απεργία τον περασμένο μήνα και πρόκειται να πραγματοποιήσει άλλες δύο αυτή την εβδομάδα.
«Με βαριά καρδιά το νοσηλευτικό προσωπικό απεργεί αυτή την εβδομάδα και ξανά σε τρεις εβδομάδες. Η πρότασή μου προς την κυβέρνηση -να τα βρούμε στη μέση και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις- παραμένει αναπάντητη. Θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία», δήλωσε ο Πατ Κάλεν, γενικός γραμματέας του RCN.
Βρετανία: Πιέζουν τον Σούνακ οι απεργίες
Οι νέες απεργίες εντείνουν την πίεση προς τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, η κυβέρνηση του οποίου αντιμετωπίζει ήδη αναταραχές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο σύστημα μεταφορών και στις δημόσιες υπηρεσίες. Μια απεργία των εκπαιδευτικών θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στο ευρύτερο εργατικό δυναμικό, με τους γονείς να αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι.
Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, μίλησε για ευελιξία, λέγοντας ότι είναι ανοιχτός σε επόμενη αναδρομική αύξηση των μισθών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για να καλυφθεί μέρος του τρέχοντος οικονομικού έτους. Ορισμένα αφεντικά των υγειονομικών συνδικάτων είπαν ότι οι συνομιλίες με τον Μπάρκλεϊ έχουν πλέον πιο θετικό πρόσημο.