Ο Τζέφρι Λίντραμ είναι πασίγνωστος στους κύκλους που ασχολούνται με την προστασία των ζώων, αλλά όχι για τους λόγους που θα φανταζόταν κανείς: εδώ και τρεις δεκαετίες, κλέβει αυγά και πουλάει σπάνια γεράκια και άλλα αρπακτικά πτηνά σε όλον τον πλανήτη.
Ο «Πάμπλο Εσκομπάρ των αυγών», όπως τον αποκαλεί ο βρετανικός Τύπος, άρπαζε την εύθραυστη λεία του χρησιμοποιώντας ελικόπτερο ή κρεμασμένος από σκοινιά και στη συνέχεια τη μετέφερε προσεκτικά στους επίδοξους αγοραστές, όσους ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσουν ένα σπάνιο πουλί.
Η τελευταία του επιχείρηση όμως, κατέληξε στη σύλληψή του, το 2018, στο αεροδρόμιο Χίθροου όπου έφτασε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, οι τελωνειακοί τον υποψιάστηκαν γιατί φορούσε ένα βαρύ παλτό, μολονότι ο καιρός ήταν ήπιος. Τον έψαξαν και βρήκαν επάνω του, τυλιγμένα προσεκτικά στο στομάχι του, 19 αυγά αρπακτικών, αξίας περίπου 9.400 ευρώ το καθένα – φυσικά στη μαύρη αγορά. Κρυμμένοι στο παλτό του ήταν και δυο νεοσσοί ψαραετοί της Αφρικής, που μόλις είχαν εκκολαφθεί.
Για αυτή τη λαθραία διακίνηση αυγών, ο 58χρονος Ιρλανδοζιμπαμπουανός καταδικάστηκε πέρσι από δικαστήριο του Λονδίνου σε φυλάκιση τριών ετών. Όμως οι δικαστικές περιπέτειές του δεν τελείωσαν εκεί. Καθώς καταζητείται από τη Βραζιλία, εμφανίστηκε σήμερα, μέσω βιντεοδιάσκεψης, σε βρετανικό δικαστήριο που θα αποφασίσει την έκδοσή του. Ο δικηγόρος του είπε ότι αν το Λονδίνο τον εκδώσει, ο πελάτης του κινδυνεύει να βρεθεί στο ίδιο κελί με άλλα 20 άτομα στη Βραζιλία.
Αγοραστές από τη Μέση Ανατολή
Ο λαθροθήρας είχε καταδικαστεί το 2016 στη Βραζιλία σε φυλάκιση 4,5 ετών επειδή προσπάθησε να βγάλει παράνομα από τη χώρα αυγά πετρίτη. Αποφυλακίστηκε υπό όρους, εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό, όμως έφυγε από τη χώρα.
Σύμφωνα με την ειδική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας, που τον χαρακτηρίζει «πολύ σχολαστικό» στις προετοιμασίες του, ο Τζέφρι Λίντραμ είχε κλέψει τα αυγά από τη Χιλή και ήθελε να τα μεταφέρει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η πρώτη καταδίκη του Λίντραμ ανάγεται το 1984 στη Ζιμπάμπουε. Στη συνέχεια έδρασε στον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Βρετανία. Έβρισκε πελάτες κατά κύριο λόγο στη Μέση Ανατολή, όπου οι πετρίτες είναι περιζήτητοι από εκείνους που ασχολούνται με το παραδοσιακό κυνήγι με γεράκια. Το κάθε πουλί μπορεί να πουληθεί για χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με την οργάνωση Traffic, που ειδικεύεται στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.
Το παράνομο εμπόριο ζώων (όλων των ειδών) αντιπροσωπεύει μια αγορά που η Ιντερπόλ εκτιμά ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η Traffic επισημαίνει ότι η κλοπή αυγών είναι «αρκετά σπάνια», καθώς κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο καταγράφονται περίπου 6 περιπτώσεις.
Το αδίκημα αυτό ωστόσο δεν είναι διόλου ασήμαντο, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ρίτσαρντ Τόμας. «Ορισμένα είδη είναι εξαιρετικά σπάνια και η κλοπή ακόμη και πολύ μικρού αριθμού αυγών μπορεί να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για τους απειλούμενους πληθυσμούς», τόνισε.
Έχοντας στο ενεργητικό του 35 χρόνια «καριέρας», ο Εσκομπάρ των αυγών έγινε διαβόητος διεθνώς. Έχει συλληφθεί μέχρι τώρα πέντε φορές, σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. «Ο Λίντραμ είναι ένα όνομα γνωστό στις βρετανικές οργανώσεις που αγωνίζονται κατά του παράνομου εμπορίου ζώων», επιβεβαίωσε ο Τόμας, υπενθυμίζοντας ότι είχε συλληφθεί και το 2010 στο αεροδρόμιο του Μπέρμιγχαμ, όταν βρέθηκαν στην κατοχή του, κρυμμένα στο στήθος του, αυγά πετρίτη από την Ουαλία.
Σε μια άλλη «επιχείρησή» του, στο βόρειο Κεμπέκ, ο Λίντραμ, που κάποτε υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις, χρησιμοποίησε ελικόπτερο για να φτάσει, κρεμασμένος από ένα σχοινί, σε μια φωλιά και να την αδειάσει, αφηγήθηκε ο δημοσιογράφος Τζόσουα Χάμερ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο κλέφτης των γερακιών». Ο Χάμερ εξήγησε ότι το κίνητρο του Λίντραμ δεν είναι αποκλειστικά τα χρήματα. «Αν δείτε την ιστορία των συλλεκτών αυγών, συχνά είναι αρκετά εμμονικοί. Ο Λίντραμ συνεχίζει να κλέβει αυγά επειδή έχει την ίδια εμμονή με τους συλλέκτες», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Vice.