Αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικών χεριών είναι η Βρετανία, καθώς οι χαοτικές εικόνες με τα άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ αλλά και οι σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια της χώρας φαίνεται πως είναι μόνον η αρχή.
Την ώρα που το διαζύγιο με την Ευρώπη επισημοποιείται με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς από σήμερα θα απαιτείται διαβατήριο για να ταξιδέψει κάποιος Ευρωπαίος προς τη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού, απότοκο της παρατεταμένης περιόδου της πανδημίας, όταν και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις παρέμεναν κλειστές, αλλά και του Brexit, που έδιωξε τους Ευρωπαίους πολίτες προς φιλικότερες χώρες εντός της Ένωσης.
Θανατώνουν χοίρους γιατί δεν έχουν εργάτες
Σήμερα έγινε γνωστό πως κτηνοτροφικές μονάδες στη Βρετανία ξεκίνησαν να σφαγιάζουν χοίρους, καθώς η έλλειψη εργατών δημιουργεί ένα πλεόνασμα 120.000 ζώων που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν, με αποτέλεσμα να καταλήξουν ως ζωοτροφές, αντί να πουληθούν τελικά ως χοιρινό κρέας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδία Χοιροτρόφων, η πιεστική έλλειψη εργατικών χεριών -η οποία αποδίδεται στο Lockdown εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και στο Brexit- μείωσε τον ρυθμό σφαγής κατά 25% από τον περασμένο Αύγουστο.
«Η μόνη επιλογή για ορισμένους θα είναι να θανατώσουν τους χοίρους στη φάρμα, κάτι που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε» δηλώνει ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ρομπ Μιούτιμερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Αυτό δεν θα είναι μόνο μια απίστευτη σπατάλη υγιών χοίρων και καλού χοιρινού κρέατος, αλλά θα αποτελέσει και οικονομική καταστροφή, που θα πλήξει την εφοδιαστική αλυσίδα», προσθέτει ο ίδιος.
Τα ζώα αυτά «δεν θα μπουν στην αλυσίδα των τροφίμων» και μάλλον «θα αποτεφρωθούν» ή θα «πεταχτούν στα σκουπίδια», καθώς δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό για να επεξεργαστεί το κρέας, υπογράμμισε, μιλώντας στο BBC, ο Ρομπ Μιούτιμερ, πρόεδρος της βρετανικής ένωσης χοιροτρόφων National Pig Association.
Μία στις δύο επιχειρήσεις δεν βρίσκει εργαζόμενους στη Βρετανία
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου που η έλλειψη εργατικού δυναμικού διαταράσσει την οικονομία στη Βρετανία, με μία στις δύο επιχειρήσεις πλέον να αναζητούν εναγωνίως εργαζομένους.
Πρόσφατη απόδειξη του μεγέθους του προβλήματος αποτέλεσε η φρενίτιδα που επικράτησε στα πρατήρια βενζίνης της χώρας, καθώς η έλλειψη οδηγών για τη μεταφορά καυσίμων προκάλεσε σοβαρές ελλείψεις σε όλη τη Βρετανία.
Το καλοκαίρι, τον γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες από άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, που θύμιζαν άλλα καθεστώτα και διαφορετικές εποχές.
Υπολογίζεται πως η χώρα έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξαιτίας των συνεπειών του Brexit 1.300.000 εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα, οι εταιρείες που εκτρέφουν γαλοπούλες προειδοποιούν πως η τροφοδοσία με πουλερικά για τα Χριστούγεννα αναμένεται να μειωθεί κατά 20%, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στα ράφια της χριστουγεννιάτικης βρετανικής αγοράς.
Ελλείψεις προσωπικού στις αποθήκες ανεφοδιασμού
Τη Δευτέρα, δημοσίευμα του Reuters σημείωνε πως οι αποθήκες ανεφοδιασμού προϊόντων στη Βρετανία αναγκάζονται να αυξήσουν κατά 30% τους μισθούς προκειμένου να προσελκύσουν νέο προσωπικό εν όψει και της Black Friday, υπό τον φόβο διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας τούς επόμενους μήνες.
Εμπορικός διευθυντής πρακτορείου εξεύρεσης εργασίας, ο Τζόρνταν Φράνσις, δηλώνει στο Reuters πως παρατηρούνται ήδη εκατοντάδες κενές θέσεις, τις οποίες δυσκολεύεται να αναπληρώσει.
Όπως λέει, εργαζόμενοι από χώρες της Ευρώπης, που δούλευαν στις αποθήκες στο παρελθόν, επέλεξαν να αναζητήσουν δουλειά στη Γαλλία ή τη Γερμανία, αφού πλέον θα απαιτείται βίζα για την παραμονή τους στη Βρετανία.
Η χειρότερη κρίση από τα τέλη του '90
Δημοσίευμα του «Guardian» από τον Ιούλιο περιέγραφε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη σε εργατικά χέρια που όμοιά της είχε αντιμετωπίσει στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Η δυσκολία εξεύρεσης εργαζομένων δεν αφορά όμως μόνο τους οδηγούς φορτηγών, τους κτηνοτρόφους ή τους εργαζόμενους σε αποθήκες...
Στη Βρετανία μοιάζει πολύ δύσκολο σήμερα να προσλάβει κανείς μάγειρες, καθαριστές, αλλά και εργαζόμενους στον οικονομικό τομέα, τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογιστές και μηχανικούς.
Όπως περιγράφει ο «Guardian», η βιασύνη να ανοίξει και πάλι η οικονομία τον Ιούλιο, καθώς και οι περιορισμοί για πολίτες από την ΕΕ να ταξιδέψουν στη χώρα, προκάλεσε ένα «μποτιλιάρισμα» άνευ προηγουμένου στην αγορά εργασίας.
Εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι πως ακόμη και μετά την άρση των μέτρων αλλά και της αναστολής εργασίας, το πρόβλημα στη Βρετανία παραμένει.
Τα βρετανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τομείς που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, καθώς απέφεραν πενιχρούς μισθούς στο παρελθόν. Άλλοι κλάδοι της οικονομίας που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους είναι οι κατασκευές, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες.