Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την περίοδο για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, είναι να αποτρέψει ένα χάος τα Χριστούγεννα, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, τα νοσοκομεία και τα ταχυδρομεία της χώρας ετοιμάζονται για απεργίες.
Το ισχυρότερο συνδικάτο των εργαζομένων στους βρετανικούς σιδηροδρόμους, το RMT, προανήγγειλε απεργία από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, καθώς κλιμακώνεται η μακροχρόνια διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Χθες, Τρίτη, χιλιάδες μέλη του προσωπικού ασθενοφόρων ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 21 Δεκεμβρίου, στην τελευταία μιας σειράς εξαγγελθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων από συνδικάτα, καθώς οι νοσηλευτές έχουν εξαγγείλει απεργία από τις 15 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι ετοιμάζονται να κατεβάσουν ρολά σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διανομή ευχετήριων καρτών και δώρων.
Ωστόσο, οι υπουργοί της κυβέρνησης Σούνακ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βελτιώσουν τις προσφορές αμοιβών, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ θεωρεί, σύμφωνα με το Politico, ότι έχει στο πλευρό της τους ψηφοφόρους, τουλάχιστον απέναντι στους σιδηροδρομικούς.
Ο Σούνακ ποντάρει στην οργή της κοινής γνώμης για τις απεργίες
Ο εκπρόσωπος του Σούνακ κάλεσε τα συνδικάτα «να αναγνωρίσουν ότι έχουν ακόμη χρόνο για να υπαναχωρήσουν», κάτι «που θέλουν να δουν η κοινή γνώμη και η κυβέρνηση».
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, λένε όσοι παρακολουθούν τις μετακινήσεις της κοινής γνώμης, προειδοποιώντας ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν και τόση διάθεση να ακούσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης μετά το πολύμηνο πολιτικό χάος, όταν η Βρετανία άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς σε διάστημα λίγων μηνών.
«Αν η κυβέρνηση απολάμβανε γενικώς υψηλής δημοτικότητας θα της ήταν ευκολότερο να ρίξει το φταίξιμο στα συνδικάτα. Αλλά επειδή δεν ισχύει αυτό, λόγω όσων έχουν συμβεί, η γενική αντίληψη είναι ότι πρόκειται για μια κουρασμένη κυβέρνηση, που δεν λειτουργεί σωστά και είναι πολύ διχασμένη. Αυτό δυσχεραίνει την προσπάθειά της να μετακυλήσει αλλού το φταίξιμο» λέει ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης και νυν διευθυντής της εταιρείας παροχής συμβουλών More In Common, Λιουκ Τριλ.
Η αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία δεν βοηθά σίγουρα την κυβέρνηση Σούνακ, καθώς ενθαρρύνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 11,1% το δωδεκάμηνο μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη δέχονται πιέσεις με τις αυξήσεις των τιμών -ειδικά της ενέργειας και των τροφίμων-, που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη στη Βρετανία, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις έρχονται μετά από μια δεκαετία περικοπών δαπανών στο δημόσιο και συγκράτησης των μισθών, που ενθαρρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους να ζητούν αυξήσεις.
Ορισμένοι βουλευτές των Τόρηδων αμφισβητούν τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Σούνακ, με ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματος να σημειώνει ότι θα ήταν «εξυπνότερο» να προσφέρει η κυβέρνηση αύξηση της τάξης του 8% φέτος και καθόλου του χρόνου, όταν αναμένεται πτώση του πληθωρισμού.