Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία αποφάσισαν να μην κάνουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αυτή την εβδομάδα. Ομως, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ενδεχόμενο υπηρεσιακής κυβέρνησης, με στόχο να εμποδίσει το άτακτο Brexit και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Οι επικεφαλής των Εργατικών, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, του Κόμματος της Ουαλίας και των Πρασίνων συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ενισχύσουν όσα εξασφαλίζει ο νόμος που προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει συμφωνία για το Βrexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, διαφορετικά θα πρέπει να ζητήσει νέα παράταση.
Βρετανία: Δεν θα γίνει πρόταση μομφής αυτή την εβδομάδα
Μετά τη συνάντηση η επικεφαλής των Φιλελεύθερων, Τζο Σουίνσον, δήλωσε ότι τα κόμματα στη Βρετανία δεν θα κάνουν πρόταση μομφής αυτή την εβδομάδα, αλλά θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους γύρω από το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί μίας πιθανής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι σε αυτή δεν θα πρέπει να είναι επικεφαλής ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις για τη διερεύνηση διαφορετικών σεναρίων για μία προσωρινή κυβέρνηση ενότητας στη Βρετανία και του προσώπου που θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής. Η βασική ιδέα είναι μία τέτοια κυβέρνηση να σχηματιστεί αμέσως μετά από μία πρόταση μομφής, σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον επιχειρήσει να αγνοήσει τον νόμο για την παράταση του Brexit.
Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται για χαρίσει στον Μπόρις Τζόνσον τις εκλογές που επιθυμεί, μέχρι να διασφαλιστεί ότι αποκλείεται η πιθανότητα να γίνει το Βrexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, υπογράμμισε η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας.
«Είναι σημαντικό αυτή την εβδομάδα να μην προχωρήσουμε σε μία εσπευσμένη ψηφοφορία σε πρόταση μομφής, γιατί αντίθετα, κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον κίνδυνο για μία μη συμφωνία στα χέρια του Μπόρις Τζόνσον» είπε από την πλευρά της η Τζο Σουίνσον. Η αντιπολίτευση, πρόσθεσε. θα προσπαθήσει να ελέγξει την κυβέρνηση, μέσω κάποιων μηχανισμών που θα της δώσουν πρόσβαση σε εκθέσεις της κυβέρνησης για το Brexit, παρόμοιες με αυτήν για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, που το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν. Οι υπόλοιπες, παρόμοιες εκθέσεις, αφορούν την αντίδραση των αστυνομικών αρχών στο Brexit, τις συνέπειες στις επιχειρήσεις, και τους σχεδιασμούς για το χειρότερο σενάριο.
Διαφωνίες για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό
Σε ό,τι αφορά τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βρετανίας, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξακολουθούν διαφωνούν με την επιλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν. Προτιμούν ένα πιο «ουδέτερο» πρόσωπο, που δεν φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και μετά την μεταβατική περίοδο, όπως οι δύο από τους παλαιότερους σε θητεία βουλευτές του κοινοβουλίου, ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Κένεθ Κλαρκ και η βουλευτής των Εργατικών, Χάριετ Χέρμαν, ή ακόμη η πρώην αντιπρόεδρος των Εργατικών και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ.
Με την επιλογή του Κόρμπιν είναι αντίθετοι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που σχημάτισαν το κόμμα Αλλαγή στη Βρετανία. Μία κυβέρνηση ενότητας θα έπρεπε να έχει ένα υπουργικό συμβούλιο με ηλικιωμένες πολιτικές προσωπικότητες και ανθρώπους που δεν έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και ότι θα πρέπει να διαρκέσει έξι μήνες ώστε να υπάρχει ο χρόνος για την διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, έχουν δηλώσει.
Κατά τους Φιλελεύθερους, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών που θα τον στηρίζουν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, αφού επιπλέον δεν θα υποστηριχθεί ούτε από τους 21 απομακρυθέντες Συντηρητικούς βουλευτές. Μόνο το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας έχει υποστηρίξει τον Κόρμπιν, μόνο και μόνο για να ανατραπεί ο Μπόρις Τζόνσον και να αποφευχθεί το Brexit.
Δύσκολος ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης
Πάντως, η περίπτωση σχηματισμού μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Βρετανία θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, σημειώνει το ΑΠΕ. Οχι μόνο γιατί υπάρχει η δυσκολία συναίνεσης γύρω από το πρόσωπο που θα ηγηθεί, αλλά και για τον τρόπο διακυβέρνησης, έστω και για το περιορισμένο διάστημα που τυχόν βρεθεί στην εξουσία, αφού οι διαφορές των κομμάτων που θα την στηρίζουν είναι σημαντικές, κυρίως σε ότι αφορά το δεύτερο δημοψήφισμα.