Το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα θα κοστίσει σχεδόν 200.000 κατ' άτομο.
Η συντηρητική κυβέρνηση έχει καταστήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης -νόμιμης ή παράνομης, που αποτελούσε ήδη μία από τις υποσχέσεις του Brexit- μία από τις προτεραιότητές της. Ωστόσο, ο τρόπος που αυτός θα γίνει είναι ιδιαίτερα «επίπονος» από οικονομικής άποψης, όπως τα στελέχη της παραδέχονται.
Μια από τις υποσχέσεις που καλείται να υλοποιήσει η βρετανική κυβέρνηση, είναι κυρίως να σταματήσει τα μικρά πλεούμενα με αιτούντες άσυλο που φθάνουν στη χώρα μέσω της Μάγχης. Το 2022, τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ- έκαναν αυτό το ταξίδι για να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Φέτος είναι ήδη περισσότεροι από 11.700.
Η κυβέρνηση θέλει να μπορεί να μεταφέρει τους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στη χώρα, σε τρίτες χώρες όπως η Ρουάντα, ώστε να τους αποτρέψει από το να έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο αυτό συζητείται στο Κοινοβούλιο.
Μ. Βρετανία: Έντονες επικρίσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δαπανήσει 169.000 στερλίνες (196.470 ευρώ) για κάθε μετανάστη που θα σταλεί στη Ρουάντα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την καταβολή 105.000 στερλινών (122.120 ευρώ) σε τρίτες χώρες, καθώς και το αεροπορικό εισιτήριο και τα διοικητικά έξοδα.
Όμως, το υπουργείο εκτιμά πως μέσα σε 4 χρόνια θα μπορούσε να εξοικονομήσει 106.000 στερλίνες (123.290 ευρώ) για κάθε αιτούντα άσυλο, κυρίως εξοικονομώντας έξοδα στέγασης.
Θα απαιτείτο δύο μετανάστες στους πέντε να αποτρέπονται από το να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, ώστε το σχέδιο να είναι επικερδές, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά.
Οι αριθμοί, για τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει πως είναι «πολύ αβέβαιοι», ενίσχυσαν τις επικρίσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης.
«Αν υιοθετηθεί στην παρούσα μορφή του, το σχέδιο νόμου θα εμπόδιζε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το να έχουν πρόσβαση στην προστασία την οποία δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ένβερ Σόλομον, διευθυντής της οργάνωσης Refugee Council. Όπως πρόσθεσε: «Θα κόστιζε δισεκατομμύρια στερλίνες και δεν θα επέλυε σε τίποτα την κρίση» του συστήματος ασύλου,.
Το σχέδιο να σταλούν μετανάστες στη Ρουάντα είχε ανακοινωθεί πέρυσι από τον Μπόρις Τζόνσον, όταν ήταν πρωθυπουργός. Όμως, εμποδίστηκε την τελευταία στιγμή από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παραμένει μπλοκαρισμένο εξαιτίας προσφυγών στη Δικαιοσύνη.
Οι δικαστές αναμένεται εξάλλου να λάβουν σχετική απόφαση την Πέμπτη 38 Ιουνίου, έπειτα από μια νέα έφεση που κατατέθηκε.