Σε πυρετό επαφών η κυβέρνηση Τζόνσον στη Βρετανία, αναφορικά με τη δημιουργία αερογεφυρών μεταξύ χωρών, που θα παρακάμπτουν την υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα που επιβάλει η χώρα στους επισκέπτες της.
Η Βρετανία άρχισε χθες, Δευτέρα, να θέτει σε 14ημερη καραντίνα τους ταξιδιώτες που φθάνουν στην χώρα, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα επιτευχθούν τέτοιες επιμέρους συμφωνίες «αερογέφυρας», σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
«Οι αναφορές λένε ότι χθες υπήρξε πολύ υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στα σύνορα» όσον αφορά τα μέτρα της καραντίνας στη Βρετανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα και ότι δεν υπήρξαν αναφορές για άρνηση οποιουδήποτε να δώσει στοιχεία όταν του ζητήθηκαν.
Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση της Βρετανίας
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αερογέφυρες αυτό τον μήνα, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε: «Συνεχίζεται η εργασία πάνω σε μελλοντικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν αερογέφυρες ή ασφαλείς ταξιδιωτικούς διαδρόμους». Ο ίδιος δεν ανέφερε ωστόσο συγκεκριμένες ημερομηνίες ούτε κάποιον κατάλογο χωρών με τις οποίες έχουν γίνει επαφές.
«Οι αερογέφυρες είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε ακόμη, αλλά τίποτε περισσότερο πέρα από αυτό» σημείωνε για το ίδιο θέμα χθες ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας πως μια συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει συλλήβδην ολόκληρη την ΕΕ. Οπως ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα βρετανικά μέσα οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες με χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι Έλληνες θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα στη Βρετανία
Ανάμεσα στα κριτήρια θα συνεκτιμούν την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια, αναφέρει η εφημερίδα.
Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Η συντηρητική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί» τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways.
Κατά της κυβέρνησης της Βρετανίας η TUI
Ο διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού ομίλου TUI για την Βρετανία και την Ιρλανδία, Άντριου Φλίνθαμ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι το μέτρο της καραντίνας θα επιφέρει μακροχρόνια ζημία στην τουριστική βιομηχανία και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να επιτραπεί στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις πτήσεις για ταξίδια, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
«Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αναθεωρηθεί η ταξιδιωτική οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών και να αποφασίσει για τις εναλλακτικές που θα εφαρμόσει αντί της γενικευμένης καραντίνας, όπως για παράδειγμα οι αερογέφυρες» είπε.
Τρεις αεροπορικές εναντίον της Βρετανίας για τα μέτρα
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις νομικές διαδικασίες που κίνησαν κατά του μέτρου καραντίνας της κυβέρνησης τρεις αεροπορικές εταιρίες, αλλά είπε: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Εάν περιορίσουμε τον κίνδυνο νέων περιστατικών να εισέλθει στην χώρα από το εξωτερικό, μπορούμε να βοηθήσουμε στην μείωση της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού»
Οι τρεις αεροπορικές εταιρίες (η ιδιοκτήτρια της British Airways, IAG, η Ryanair και η Easy Jet) ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες κατά της απόφασης της κυβέρνησης της Βρετανίας να θέσει σε ισχύ την 14ήμερη καραντίνα στους ξένους επισκέπτες που φτάνουν στη Βρετανία από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο είναι παράλογο και άδικο.
Στον νομικό ισχυρισμό τους υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι σκληρότερο από αυτά που εφαρμόζονται εκεί όπου υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι και επιβάλλει μεγαλύτερους περιορισμούς στις αφίξεις από ό,τι στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από Covid-19. Επίσης ισχυρίζονται ότι οι κανόνες, όπως έχουν γνωστοποιηθεί, φαίνεται να ισχύουν μόνο για την Αγγλία, ενώ όσοι φτάνουν στην Σκοτία, την Ουαλία και την βόρεια Ιρλανδία δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες ποινές.