Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία ενώ κολυμπούσαν, αναζητώντας μια ανάσα δροσιάς από τον ιστορικό καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Τα επίπεδα-ρεκόρ που «χτύπησε» η θερμοκρασία στη Βρετανία προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές, κατέστρεψαν σιδηροδρομικές γραμμές και ενίσχυσαν τις προειδοποιήσεις ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Την Τρίτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου έζησε την πιο δύσκολη ημέρα της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, προκαλώντας πυρκαγιές που κατέστρεψαν δεκάδες ιδιοκτησίες στην πρωτεύουσα και κατέκαψαν ξερά λιβάδια στο πλάι των σιδηροδρομικών γραμμών και των δρόμων.
«Δεν έχουμε τίποτα, όλα έχουν χαθεί» είπε στο BBC ένας κάτοικος που έχασε το σπίτι του από φωτιά στο χωριό Wennington, ανατολικά του Λονδίνου.
Βρετανία: Επτά έφηβοι ανάμεσα στους νεκρούς από τον καύσωνα
«Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού αντιμετώπισαν διάφορων ειδών δυσκολίες κολυμπώντας στα ποτάμια, τις δεξαμενές και λίμνες, στην προσπάθειά τους να βρουν λίγη δροσιά -επτά από αυτούς ήταν έφηβοι», δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για τον συντονισμό, Κιτ Μάλτχαουζ.
Τουλάχιστον 41 ακίνητα καταστράφηκαν στο Λονδίνο και περισσότερα από 12 σε άλλες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο Μάλτχαουζ.
Πολλά τρένα που κατευθύνονταν από το Λονδίνο στη βόρεια Αγγλία καθυστέρησαν ή ακυρώθηκε η διαδρομή τους την Τετάρτη, καθώς η ζέστη από τις πυρκαγιές λύγισε τις βαριές σιδηροδρομικές γραμμές. Ακόμη, ζημιές υπέστη και ο εξοπλισμός σηματοδότησης και οι εναέριες γραμμές.
Χθες, η Βρετανία κατέγραψε νέο ρεκόρ θερμοκρασίας με 40,3 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική χώρα, ενώ 34 τοποθεσίες ξεπέρασαν το προηγούμενο υψηλό των 38,7 βαθμών Κελσίου, που είχε καταγραφεί το 2019.
Η Βρετανία κοιτάζει το «δυσοίωνο» μέλλον της
Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την πολιτική της για το περιβάλλον, διαφημίζοντας την απόφασή της να μεταβεί σε καθεστώς μηδενικών εκπομπών. Ωστόσο, οι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αναβαθμίσουν τις υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.
«Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι έτσι θα μοιάζει πιθανότατα το μέλλον για το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν λάβουμε άμεσα δράση για την κλιματική κρίση», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σάντικ Καν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.
Ο επικεφαλής επιστήμης και τεχνολογίας του Met Office, Stephen Belcher, δήλωσε ότι εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Βρετανία θα μπορούσε να βιώνει παρόμοιους καύσωνες κάθε τρία χρόνια.