Εισαγγελείς στην Βραζιλία ζήτησαν να παραπεμφθεί σε δίκη ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ.
Ο Γκρίνγουολντ κατηγορείται για «ηλεκτρονικά εγκλήματα» και «σύσταση και συμμορία» στο πλαίσιο της υπόθεσης πειρατείας κινητών τηλεφώνων δικαστικών και δημοσίων λειτουργών, όπως αναφέρουν τα βραζιλιάνικα ΜΜΕ.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος The Intercept Brasil, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Γκρίνγουολντ, αποκάλυψε πέρυσι μηνύματα που φέρονται να ανταλλάχθηκαν ανάμεσα στον τότε δικαστή Σέρζου Μόρου και τον εισαγγελέα Ντελτάν Νταλανιόλ και να αποκαλύπτουν πως συνεργάζονταν στενά για να εξασφαλίσουν τη φυλάκιση του κεντροαριστερού πρώην προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος φυλακίστηκε για διαφθορά τον Απρίλιο του 2018, αλλά αποφυλακίστηκε πρόσφατα. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο Μούρου είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Μπολσονάρου. Ο τελευταίος διαψεύδει πως έκανε οτιδήποτε παράτυπο, όμως οι αποκαλύψεις του ιστότοπου έθεσαν εν αμφιβόλω την αμεροληψία του.
Μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε πρόσφατα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή αστυνομία να κλείσει την έρευνα για τον ρόλο του Γκρίνγουολντ στην πειρατεία. Όμως ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αντιτείνουν πως ο Αμερικανός δικηγόρος και δημοσιογράφος έκανε πολύ περισσότερα από το να λάβει και να δημοσιεύσει τα μηνύματα: επισημαίνουν ότι έδωσε οδηγίες στους hackers που διέπραξαν την πειρατεία να διαγράψουν τα μηνύματα και να καλύψουν τα ίχνη τους.
Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον Γκρίνγουολντ και άλλα έξι πρόσωπα, τους φερόμενους ως χάκερ. Υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος «βοήθησε», «ενεθάρρυνε» και «κατηύθυνε» την ομάδα που διέπραξε την ηλεκτρονική πειρατεία για να εκτεθούν δημόσιοι λειτουργοί. Οι κατηγορίες αυτές τεκμηριώνονται, κατά τους εισαγγελείς, από μια συνομιλία μεταξύ του Γκρίνγουολντ και ενός από τους χάκερ, το περιεχόμενο της οποίας βρέθηκε σε υπολογιστή τον οποίο κατέσχεσε η αστυνομία. Οι έξι φερόμενοι ως δράστες της ηλεκτρονικής πειρατείας διώκονται επίσης για τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
«Δεν εκφοβιζόμαστε από την κατάχρηση του κρατικού μηχανισμού ή από την κυβέρνηση Μπολσονάρου», αυτή την «τυραννική απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι» σχολίασε ο ίδιος ο Γκρίνγουολντ μέσω Twitter.