Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στη Βραζιλία κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την οργή τους για την έφοδο οπαδών του πρώην προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου στο κογκρέσο.
Στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας το πλήθος απαιτούσε να οδηγηθεί στη φυλακή ο Μπολσονάρου.
Κάπου 1.500 άτομα συνελήφθησαν για τις πρωτοφανείς ταραχές της Κυριακής στην πρωτεύουσα Μπραζίλια μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Το βράδυ της Δευτέρας ο 77χρονος Λούλα επισκέφθηκε τα κατεστραμμένα κτίρια του Κογκρέσου, του προεδρικού μεγάρου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τους κυβερνήτες της Βραζιλίας καταδικάζοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες» και δεσμευόμενος να τιμωρηθούν οι δράστες.
Ο 67χρονος Μπολσονάρου δεν έχει αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου, που δίχασαν τη Βραζιλία και μετέβη στις ΗΠΑ πριν την ορκωμοσία του αντιπάλου του την Πρωτοχρονιά, ενώ χθες εισήχθη σε νοσοκομείο στη Φλόριντα με πόνους στην κοιλιακή χώρα.
Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν χθες σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Βραζιλίας.
«Ο Μπολσονάρου στη φυλακή»
Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή στο Σάο Πάολο, με τον διασημότερο δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Παουλίστα, μπλοκαρισμένο από το τεράστιο πλήθος, που τραγουδούσε, χόρευε και ζητούσε να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Πολλοί εξ’ αυτών εμφανίστηκαν ντυμένοι στα κόκκινα – το χρώμα του Εργατικού Κόμματος του Λούλα – άλλοι κρατούσαν πλακάτ με την επιγραφή «καμία αμνηστία στους πραξικοπηματίες», ενώ πολλοί φώναζαν «Ο Μπολσονάρου στη φυλακή».
«Ήταν εφιάλτης αυτό που συνέβη στη Μπραζίλια. Δεν συμφωνώ με αυτούς που θεωρούν ότι στη δημοκρατία μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δύναμή σου για να την καταστρέψεις. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι μολονότι υπάρχουν χιλιάδες που θεωρούν άκυρες τις εκλογές εδώ στη Βραζιλία, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων πιστεύει ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε την κυβέρνησή μας, τη δημοκρατία μας», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
«Η πόλωση είναι τεράστιο πρόβλημα, όλοι έχουν τις ιδέες τους και θεωρώ ότι δεν γίνεται επαρκής διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές», πρόσθεσε μια διαδηλώτρια στο BBC.
Βραζιλία: 1.500 συλλήψεις οπαδών του Μπολσονάρου
Μετά τις δραματικές σκηνές της Κυριακής στη Μπραζίλια ο Λούλα αναγκάστηκε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρωί της Δευτέρας, βαριά οπλισμένοι αξιωματικοί άρχισαν να διαλύουν μια κατασκήνωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, μια από τις πολλές που έχουν δημιουργηθεί έξω από στρατώνες σε όλη τη χώρα καθώς ζητούν από τον στρατό να επέμβει μετά την «κλεμμένη», όπως υποστηρίζουν νίκη στις εκλογές .
Οι Αρχές συνέλαβαν 1.200 άτομα τη Δευτέρα – πέραν των 300 που συνελήφθησαν μια ημέρα νωρίτερα. Ο Μπολσονάρου καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την ευθύνη για την ενθάρρυνση των ταραχοποιών σε μια ανάρτηση στο Twitter περίπου έξι ώρες μετά το ξέσπασμα της βίας. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Μπραζίλια, Ιμπανέις Ρότσα, απομακρύνθηκε από τη θέση του για 90 ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλεξάντρ ντε Μοράες να τον κατηγορεί ότι απέτυχε να αποτρέψει την εξέγερση και ότι έμεινε «οδυνηρά σιωπηλός» απέναντι στην επίθεση.
Ορισμένοι εκ των οπαδών του Μπολσονάρου θέλουν να επιστρέψει στη φυλακή ο Λούλα, που παρέμεινε κρατούμενος επί ενάμιση χρονο μετά την καταδίκη του για διαφθορά το 2017, καταδίκη που αργότερα ακυρώθηκε.
Επικεφαλής κρατών ανά την υφήλιο κατήγγειλαν τη βία των «μπολσοναρίστας» στη Βραζιλία, ενώ χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν «μετέφερε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημοκρατία της Βραζιλίας» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Λούλα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.