Την υψηλότερη θερμοκρασία αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία κατέγραψε η Βραζιλία, πολλές περιοχές της οποίας «λιώνουν» εν μέσω αφόρητου καύσωνα.
Το ρεκόρ των 44,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή στην πόλη Αρακουάι στη νοτιοανατολική πολιτεία Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας, λίγες μέρες αφότου το σύστημα Alerta Rio κατέγραψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο την υψηλότερη αισθητή θερμοκρασία των 58,5 °C, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 58 °C, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το BBC.
Επιστήμονες αποδίδουν τον άνευ προηγουμένου καύσωνα στο φαινόμενο «Ελ Νίνιο» και στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι μετεωρολόγοι του Inmet (Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας) προβλέπουν πιθανή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών την ερχόμενη εβδομάδα, με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου ευτυχώς μόνο σε τρεις από τις πρωτεύουσες των πολιτειών της Βραζιλίας, σύμφωνα με το CNN Brasil.
Το ρεκόρ των 44,8 βαθμών Κελσίου στο Αρακουάι κατέρριψε το προηγούμενο των 44,7 βαθμών Κελσίου, που κρατούσε από το 2005.
Συναγερμός για καύσωνα στη Βραζιλία έναν μήνα πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο
Λόγω της πρωτοφανούς ζέστης οι Αρχές της Βραζιλίας έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό σε ολόκληρη τη χώρα και μάλιστα έναν μήνα πριν την έναρξη του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, ενώ η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εκτοξεύτηκε σε επίπεδα-ρεκόρ λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών και ανεμιστήρων.
Ο καύσωνας στη Βραζιλία ανάγκασε τη διάσημη τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ να ακυρώσει μια από τις συναυλίες της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μετά τον θάνατο μιας θαυμάστριάς της, της 23χρονης Άνα Κλάρα Μπενεβίδες Ματσάδο, πριν το σόου της την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με επίσημη έρευνα, που δημοσιεύτηκε προ δεκαπενθημέρου, η μέση θερμοκρασία στη Βραζιλία από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ήταν υψηλότερη του ιστορικού μέσου όρου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι συχνότερα και πιο έντονα σε πολλές περιοχές ανά την υφήλιο, σύμφωνα με ειδικούς. Οι τελευταίοι επισημαίνουν ότι οι καύσωνες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί όσο οι κάτοικοι του πλανήτη συνεχίζουν να απελευθερώνουν αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.