Περισσότερες από 1.400 γυναικοκτονίες καταγράφηκαν πέρσι στη Βραζιλία - δηλαδή κάθε έξι ώρες μια γυναίκα έχανε τη ζωή της- σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος Λούλα ανακοίνωσε μέτρα για να σταματήσει αυτή η «αφόρητη» βία που το 2022 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Συνολικά, 1.410 γυναίκες δολοφονήθηκαν, αριθμός αυξημένος κατά 5% σε σύγκριση με το 2021. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ από το 2015, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται στοιχεία για τις γυναικοκτονίες, ανέφερε ο ενημερωτικός ιστότοπος G1 ο οποίος βασίστηκε για την καταμέτρησή του σε επίσημα στοιχεία από τις 26 Πολιτείες και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια.
Παραδόξως, ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών μειώθηκε πέρσι κατά 1%, σε σύγκριση με τους 40.800 φόνους του 2021.
Λούλα: Απαράδεκτη η αύξηση των γυναικοκτονιών στην Βραζιλία
Η αύξηση των γυναικοκτονιών είναι «απαράδεκτη», σχολίασε ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα σε μια τελετή στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών.
«Παρουσιάζουμε σήμερα μια δέσμη μέτρων για να μπει τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα, όμως θα πρέπει να πάμε ακόμη πιο μακριά στον αγώνα μας κατά της απαράδεκτης σωματικής βίας εναντίον των γυναικών», επέμεινε.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι πόροι που χορηγούνται σε κέντρα φιλοξενίας γυναικών ενώ θα επανενεργοποιηθεί και ένα πρόγραμμα προληπτικής παρακολούθησης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ο Λούλα κατηγορεί τον ακροδεξιό προκάτοχό του στο αξίωμα, τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, ότι «ενθάρρυνε συγκαλυμμένα τη βία εναντίον των γυναικών». Ο Μπολσονάρου συνήθιζε να κάνει μισογυνικές δηλώσεις και το 2014 είχε πει για μια βουλευτή της αριστεράς ότι ήταν «πολύ άσχημη» για να την βιάσουν.
Ο Λούλα, που περιστοιχιζόταν από τη σύζυγό του, πολλούς υπουργούς και την πρώην πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ (2011-2016), ανακοίνωσε επίσης ότι προσεχώς θα κατατεθεί στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών.