Boύτυρο από «αέρα κοπανιστό» έφτιαξε μια start-up: To δοκίμασε ο Μπιλ Γκέιτς και ενθουσιάστηκε -Δείτε βίντεο - iefimerida.gr

Boύτυρο από «αέρα κοπανιστό» έφτιαξε μια start-up: To δοκίμασε ο Μπιλ Γκέιτς και ενθουσιάστηκε -Δείτε βίντεο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νεοφυής επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον μεγιστάνα της Μicrosoft, Mπιλ Γκέιτς, φτιάχνει βούτυρο από διοξείδιο του άνθρακα και σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο είναι σαν το αληθινό.

Η εταιρεία Savor, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα την Καλιφόρνια, ισχυρίζεται ότι έχει επεξεργαστεί μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαλείφει την ανάγκη για τα ζώα, ενώ κάνει την εναλλακτική της χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα να έχει εξίσου καλή γεύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία πειραματίζεται με τη δημιουργία εναλλακτικών προϊόντων χωρίς γαλακτοκομικά σε παγωτό, τυρί και γάλα, χρησιμοποιώντας μια θερμοχημική διαδικασία που της επιτρέπει να χτίζει μόρια λίπους, δημιουργώντας διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Βούτυρο από CO2, υδρογόνο και οξυγόνο

Η εταιρεία ανακοίνωσε τώρα μια νέα εναλλακτική λύση βουτύρου, όχι ζωικού. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, και η start-up λέει ότι τα προϊόντα της θα έχουν σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα προϊόντα που βασίζονται σε ζώα. Το «βούτυρο» θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει σε λιγότερο από 0,8 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα. Το τυπικό κλιματικό αποτύπωμα του πραγματικού ανάλατου βουτύρου με 80% λιπαρά είναι περίπου 2,4 γρ. ισοδύναμου CO2 ανά θερμίδα.

Η Kathleen Alexander, διευθύνουσα σύμβουλος της Savor, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή είμαστε προ-εμπορικοί και εργαζόμαστε μέσω της κανονιστικής έγκρισης για να μπορέσουμε να πουλήσουμε το βούτυρό μας. Δεν περιμένουμε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε οποιουδήποτε είδους πωλήσεις μέχρι τουλάχιστον το 2025».

«Το ερώτημα τώρα είναι αν οι αγοραστές θα δεχτούν τέτοια συνθετικά λίπη. Το να πείσουμε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αγαπημένα τους γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα για πιο "πειραματικά" τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση», είπε η επιχειρηματίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γκέιτς το δοκίμασε και δεν κατάλαβε διαφορά από το ζωικό

Υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία σε ένα διαδικτυακό blogpost, ο Γκέιτς έγραψε: «Η ιδέα της μετάβασης σε λιπαρά και έλαια που παρασκευάζονται στο εργαστήριο μπορεί να φαίνεται παράξενη στην αρχή. Όμως οι δυνατότητές τους να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα είναι τεράστιες. Αξιοποιώντας αποδεδειγμένες τεχνολογίες και διαδικασίες, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

«Η διαδικασία δεν απελευθερώνει καθόλου αέρια του θερμοκηπίου, δεν χρησιμοποιεί καλλιεργήσιμες εκτάσεις και χρησιμοποιεί λιγότερο από το ένα χιλιοστό του νερού που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή γεωργία. Και το πιο σημαντικό, έχει πολύ καλή γεύση - σαν το πραγματικό, γιατί χημικά είναι»

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κτηνοτροφική βιομηχανία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις γεωργικές καλλιέργειες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, ευθύνεται για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βούτυρο Μπιλ Γκέιτς startup επιχείρηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ